Читај ми!

Мајка са бебом и малим дететом без струје и воде - смрзавају се и ложе намештај

Двадесетрогодишња Александра Хорват из Госпођинаца са једномесечном бебом и четворогодишњим сином живи у оронулој кући без струје, воде и грејања. Да би се згрејали у овим хладним данима, ложи намештај. Након позива РТС-а надлежном Центру за социјални рад, породица је хитно збринута.

Трочлану породицу екипа РТС-а затекла је испред куће, на седам степени испод нуле. Мајка је наложила ватру, па су чекали више од сат времена да из собе од неколико квадрата изађе дим који пропушта закрпљени шпорет.

А дрва често нема, па се за огрев сналази како може.

"Излупала сам кревете те које сам имала, ормане што сам имала, већином сам све излупала да имам за децу. Значи, тешко је, и са дрвима, и са храном, и са хигијеном, са свиме", каже Александра Хорват из Госпођинаца.

Никола баш данас пуни тачно месец дана и купа се у лавору у коме се претходне ноћи заледила вода коју је мајка позајмила од комшија, јер своју нема.

"Кад довучем, она замрзне, онда имам по тим лонцима воду, и кад потпалим треба да се чека дуже време, и дими се јако, и треба да изађемо из просторије да би изашао читав тај дим. И не смем да оставим децу у тај читави хаос", говори Александра.

Кирију плаћа 4.000 динара, а нема ни струју - искључена је због дуга који су направили претходни станари.

Поверила нам се да јој је партнер у притвору, због насиља у породици. Тврди да не добија новчану помоћ од државе из процедуралних разлога, јер нема пребивалиште.

Радници надлежног Центра за социјални рад изашли су на терен и збринули мајку и децу у адекватну установу.

У саопштењу РТС-у додају да ће у наредном периоду материјално оснажити и пружити подршку породици, у сарадњи са свим другим институцијама и Центром на територији на којој мајка има пребивалиште.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво