Читај ми!

"Пепко" повлачи силиконске калупе – пажљиво бирајте посуђе и читајте упутства

Стручњаци саветују да се пажљиво бира посуђе за храну због опасних супстанци које могу да мигрирају из посуда и прибора за јело. "Пепко" повлачи 17.000 калупа, јер садрже супстанце опасне по здравље. Тестирања се обављају на малим и случајним узорцима, због чега је Министарство здравља овластило одређене лабораторије за додатна испитивања.

Више од 17.000 силиконских калупа марке "Пепко" повлачи се са тржишта, јер је тржишна инспекција у њима пронашла две супстанце опасне по здравље. Стручњаци претпостављају да је профит главни разлог што су се у њима нашле опасне материје.

"Постоји могућност, ради појефтињења производа, да се неки делови рецептуре замене другим који испуњавају ту категорију јефтиноће, а са друге стране не испуњавају здравствене и безбедносне аспекте. Тако да је та анализа хемијског састава увозних компоненти и производа изузетно важна", указује проф. Иванка Поповић с Технолошко-металуршког факултета.

Иако смо тражили објашњење од произвођача, нисмо га добили. Сваки производ када уђе у нашу земљу мора да испита гранична санитарна инспекција. Тестирање се обавља на малим и случајним узорцима.

Потребна додатна испитивања 

Зато је Министарство здравља овластило одређене лабораторије за додатна испитивања. У овој лабораторији симулирају се услови стварне примене производа и мери концентрација штетних елемената, а затим се то упоређује са максимално дозвољеним вредностима, које дефинише Правилник о предметима опште употребе.

"Уколико производ показује већу вредност, да је мигрирао неки елемент или супстанца, такав производ се сматра неисправним. То не значи да је он токсичан по људе. Максималне дозвољене вредности су пројектоване тако да се у нивоу те вредности уноси та супстанца или елемент током целог нашег живота, али и да то не произведе обољење", објашњава Гордана Враштановић Павићевић из лабораторија за испитивање намирница.

Европска агенција за хемикалије почетком јануара обновила је списак материјала и супстанци са озбиљним ризиком по здравље људи. На списку од 10.000 супстанци нашао се и меламин. У једном истраживању из 2008. године у Кини, та супстанца се нашла у храни за бебе и тада је умрло шест беба, а тешко оболело хиљаде њих.

"Меланим може да мигрира из одређених посуда и прибора за јело. Утврђено је да меланим може утицати штетно и на развој и на неуролошке функције и на раст", упозорава Враштановић Павићевићева.

Савет стручњака је да се пажљиво бира посуђе, да се избегава посуђе са лакираним површинама, обојено са унутрашње стране, али и да се увек погледа упутство за употребу, јер је оно увек ту с разлогом.

уторак, 04. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије