Читај ми!

Министар Јовановић: До јуна све школе у Србији биће на брзом интернету

Данас се обележава Међународни дан безбедног интернета у преко 180 земаља широм света. Овим поводом Министарство информисања и телекомуникација заједно са УСАИД-ом, организацијом Пропулсион и УНИЦЕФ-ом организује конференцију под слоганом "Заједно за бољи интернет". До јуна месеца све школе у Србији биће повезано на брзи интернет, рекао је за РТС министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Влада Србије је од 2019. године пуно урадила на пољу дигитализације и то сви примећују и у земљи и у иностранству, рекао је министар информисања и телекомуникације Михаило Јовановић гостујући у Јутарњем програму.

"Увођењем еУправе постали смо један од лидера у трансформацији јавне управе. Много смо урадили и на пољу привреде јер је наш извоз ИКТ сектора постао један од најбољих у земљи, а свакако је доста урађено и на дигитализацији просвете. У нашим основним школама од 5 до 8 разреда програмирање је постало обавезан предмет, чак и у првом разреду имамо 'Дигитални свет' где се прваци сусрећу са првим дигиталним појмовима", рекао је Јовановић.

Данашњи дан безбедног интернета је највише посвећен најмлађима, деци.

"Битан елемент када је реч о дигитализацији је безбедност деце на интернету. Имаћемо велики скуп где ћемо причати о изазовима. Имамо два правца, једно је превенција и колико изазова интернет носи, а друго је да када се вршњачко насиље на интернету деси, организовали смо  национални Контакт центар за безбедност на интернету", објаснио је министар.

Према подацима из истраживања којим располаже министарство чак 80 одсто младих узраста од 11 до 18 година се информише путем друштвених мрежа.

"Наше истраживање је врло интересантно и показује да узраст од 11 до 18 година чак 80 одсто се информише на друштвеним мрежама, а најпопуларнија је тик-ток  јер 66 одсто њих има налоге и свакодневно су на тик-ток-у. Више од половине је имало лоша искуства на интернету: да ли је то постављање слика, вршњачко насиље, злоупотреба налога или неке друге непријатности", рекао је Јовановић.

Успостављен је и национални Центар за безбедност интернета и када се јави проблем и деца и родитељи и наставници могу да га контактирају, а Центар је повезан и са МУП-ом и са Центрима за социјални рад, и до сада је забележено више од 1.000 случајева. 

Ове године очекује се и завршетак пројекта Повезане школе, а према речима министра до јуна ће свих 1.800 објеката основних и средњих школа у Србији бити повезано на брзи интернета.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво