Читај ми!

Професор Рударско-геолошког факултета објашњава зашто је земљотрес у Турској био тако разоран

Земљотрес који је погодио Турску изузетно је јак и разоран пре свега јер је епицентар био на малој дубини, у подручју које је иначе трусно и где се две тектонске плоче сударају, рекао је за РТС професор Рударско-геолошког факлултета у Београду Драган Миловановић.

Није сваки земљотрес истог интензитета и зависи не само од јачине већ и од дубине на којој је епицентар, објашњава професор Миловановић.

"Ово је било релативно плитко, испод 20 километара и ослобођена је велика енергија и, према подацима које сада имамо, реч је можда и о најјачем земљотресу у том подручју", рекао је професор Рударско-геолошког факултета у Београду.

Разорност земљотреса зависи и од геолошког састава стена - ако је стена крута и у блоку она ће то рефлектовати шире, ако имамо и расед онда и то утиче.

"Такав земљотрес се мора осетити на ширем простору. Ово је био разоран земљотрес у подручју које је иначе трусно. То је феномен који не може да се предвиди нити по јачини нити дубини, али је то трусно подручје где се две тектонске плоче сударају", рекао је професор Миловановић.

Такве земљотресе углавном прати више накнадних потреса који могу додатно да погоршају ситуацију на местима где је дошло до великог разарања.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво