Читај ми!

Резервни официри рода авијације - после "утве“ седају у "ласту“ где их чека и акробатско летење

Министарство одбране другу годину заредом позива факултетски образоване младиће и девојке да се пријаве за Војностручно оспособљавање за резервне официре рода авијације. Прилику да седну у кокпит војних авиона и хеликоптера имаће након провере и селективне обуке.

Уместо берзе Ивану данас узбуђење доноси кокпит. Овај двадесетпетогодишњак одлучио је да искористи прилику и након завршених студија финансија проба да оствари свој дечачки сан. 

Летачко искуство није имао, али је редовно одлазио на све аеромитинге у Батајници. 

"Цивилима је то финансијски захтевно, тако да планирао сам једног дана, наравно ако се укажу услови. Добио сам прилику, посебно што се тиче војне авијације која ме привлачи и кад ми се укаазла прилика морао сам да покушам", прича Иван Гњајић. 

Пре првог лета, каже, свима је жеља да седну у најбрже и најјаче авионе, сада само да буде у ваздуху.

"Неописив је осећај кад се први пут одвојите од земље, када сте за тим командама, не може ни са чим да се пореди", каже Иван.

На питање да ли би се вратио финансијама када би имао прилику, каже да би морао да размисли, али тешко да би одустао од летења.

После тестова и селективне обуке искусни инструктори процењују да ли су кандидати спремни за војно ваздухопловство. После десет сати налета на "утви 75" седају у "ласту" где их чека основно, акробатско, навигацијско, ноћно, инструментално и групно летење.

"Поред два падобранска скока и свих прегледа, на крају је њима увек у глави да ће летети у најмоћнијим авионима, као што сам ја данас био изнад облака, видео целу Србију, летео 800 на сат, то их све вуче да дођу у Војску Србије", наводи мајор Дарко Јефтић, командант 252. ескадриле. 

Период селективног летења траје око шест месеци, а након тога се процењује да ли су нови пилоти за ловце, транспортне авионе, хеликоптере или би могли да остану у наставној ексадрили.

Сви млађи од 27 година који испуњавају услове биће тестирани у Војсци Србије али процењује се да свега два одсто популације може да испуни оно што се захтева од војних пилота.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво