Читај ми!

За помоћ малом Матеји из Панчева хумани људи могу куповати километре

Петогодишњи Матеја Пољак из Панчева болује од аутизма. Терапија је скупа па су у помоћ оцу Николи прискочиле колеге из Казнено-поправног завода. Најновија акција је трка до Завода у Пожаревцу ултрамаратонца Жељка Зељковића, а хумани људи могу куповати километре.

Никола Пољак, који је запослен у Казнено-поправном заводу у Панчеву, и његова жена Јована свакодневно брину о петогодишњем сину Матеји, коме је пре више од годину дана дијагностикован одређени спектар аутизма.

Његови највећи проблеми су у говору и комуникацији, затим механици, а регистровани су и повремени епилептични прекиди. За третмане и лекове потребно је око 50.000 динара на месечном нивоу.

"За Матејино лечење потребна је већа свота новца, зато што он похађа дефектолошке и логопедске третмане, плус суплементација која се набавља из иностранства, што је на годишњем нивоу велики износ", каже командир у КПЗ Панчево Никола Пољак, Матејин отац.

Николине колеге помагале су сакупљајући новац за Матеју. Организовани су турнир у кошарци у Панчеву и у малом фудбалу у Алибунару, а сада се ангажовао и ултрамаратонац Жељко Зељковић, такође старији командир у Заводу, који ће трчати 70 километара од Панчева до Завода у Пожаревцу.

"Уз пут ће ме пратити неки тркачи, такође моје колеге, правиће ми друштво. И даље су у продаји километри, имају број рачуна на мојој Фејсбук страници, тамо је плакат", каже Жељко Зељковић, старији командир у КПЗ Панчево и ултрамаратонац.

"Углавном су се сви ангажовали, као и наше министарство, Управа за извршење кривичних санкција, наша управа и из Забеле, без тих људи не бисмо могли ништа да урадимо", каже Страхиња Кнежевић, старији командир у КПЗ Панчево.

Зељковић ће трчати 13. фебруара, а позвани су сви који могу да помогну овој хуманој акцији.

"Наш циљ је да успемо да прикупимо довољно новца да Матеја има што боље лечење у будућности и што безбрижније детињство", рекао је Страхиња Кнежевић.

Матеја иде у вртић, све боље говори, а родитељи се надају да ће му третмани и лекови помоћи у даљем напредовању.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара