Читај ми!

ДРИ: Хиљаду студената примало дупле стипендије, пропушта се прилика да новац добије више високошколаца

Држава са две милијарде динара годишње стипендира више од 11.000 студената. Државна ревизорска институција утврдила је да се због недостатка у систему стипендирања неки добијају дупле стипендије, па се пропушта прилика да стипендије добију више студената.

ДРИ је у представљеној ревизији сврсисходности стипендирања утврдила да треба спречити појаву да студенти примају више стипендија из буџета, што је иначе недозвољено.

Констатовано је да је након студентских, око 1.000 студената годишње примало и стипендију за младе таленте, те да је око девет одсто корисника стипендија за изузетно надарене примало и стипендију за младе таленте.

"Дуплог стипендирања, да један студент прима две стипендије из државног буџета има. Истраживали смо државне стипендије, а има и других стипендија локалног нивоа", рекао је у изјави за Танјуг председник ДРИ Душко Пејовић.

Указао је да и поред великог износа и толиког броја стипендираних нема извештавања. "Недостаје шта се догоди са студентима који су добили стипендију. Да ли имају обавезу и какву, и да ли извештавају и да ли неко прати реализацију. Утврдили да ту има доста пропуста, и елемената за побољшање", рекао је Пејовић.

ДРИ је препоруке упутио Министарству просвете и министарству надлежном за стипендирање надарених, а Пејовић каже да би њиховом применом била омогућена средства и за нове стипендије другим студентима, те више стипендирања за област од приоритета за државу, као и да би дошло до рационалнијег коришћења буџетских средстава.

Пејовић је закључио да је ДРИ утврдила да има доста простора и начина да се по овом питању дају бољи одговори на начине стипендирања, критеријуме, уважавање друштвено осетљивих група, те приоритета државе.

ДРИ се такође бави сврсисходношћу пословања у превенцији и сузбијању вршњачког насиља у школама па су препоруке послате Министарству просвете и школама.

"Наш налаз је усмерен према Министарству просвете, да поведе више рачуна о упућивању смерница према школама, које су обвезници и носиоци активности у превенцији и спречавању вршњачког насиља", рекао је Пејовић.

Додао је да су препоруке упућене и школама, а ревидирано је било поступање по вршњачком насиљу у београдским школама, ОШ "Михаило Петровић Алас" и Медицинској, те ОШ "Свети Сава" у Горњем Милановцу и Средњој економској школи у Чачку.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара