Читај ми!

Мрак између Пупиновог моста и Панчевачког пута, чије су трафостанице

Поново је потез од Пупиновог моста до Панчевачког пута у мраку. На 20 километара дугој саобраћајници од 11 трафостаница, десет је обијено, па расвете нема. И није први пут. Осим што су лопови крајње вешти, изгледа да су и добро обавештени о правној заврзлами због које су ове трафостанице ничија брига.

Поломљена ограда, метална врата и опрема разбацана у јарку поред трафостанице. Исту слику затичемо поред 10 трафостаница на путу од Пупиновог моста до Панчевачког пута.

По ко зна који пут лопови су исекли каблове, однели трансформаторе и осталу опрему која на црном тржишту може да се прода. Због тога је јавна расвета на деоници пута дугог 21 колометар, опет искључена и не зна се када ће бити у функцији.

Питали смо "Путеве Србије", "Путеве Београда", Јавну расвету, Електродистрибуцију Београд и од свих добили одговор "нисмо надлежни".

Проблем је, кажу у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, у томе што о трафостаницама још увек нико не брине. Тачније, још нису предате Електропривреди Србије.

До тада, Дирекција спроводи поступке јавних набавки да би оспособила трафостанице.

Поред табле на којој пише Мост Михајла Пупина стоји једина трафостаница која није опљачкана. Један од разлога је и тај што у непосредној близини има стамбрених објеката па би грађани који ту живе могли да виде лопове и позову надлежне институције.

Мостови, железничка опрема, лифтови у зградама често су на мети лопова. Средином јануара извештавали смо о томе како су крадљивци обили врата и ушли у унутрашњост Моста на Ади. Због крађе инсталација, и овај мост је често био у мраку.

Тада су нам у "Путевима Београда", који брину о мосту, рекли да планирају набавку противпровалног система. Осим тога, лопове би могле да обесхрабре и казне, које би за овакве прекршаје морале да буду оштрије.

"Без обзира што такво противправно понашање подводимо најчешће под кривично дело крађе, или тешке крађе, морамо схватити и тужилаштво, судови морају заузети значајнији и чвршћи став", каже Иван Симић, адвокат.

Пупинов мост отворен је у октобру 2014. и већ следеће године трафостанице су опљачкане, иако су биле под напоном. Очигледно, добро обучени крадљивци успели су да однесу и опрему тешку неколико стотина килограма.

На нелегалном тржишту може да се препрода, осим бакарних носача електроинсталација, и метална столарија, па чак и уље. Многи делови ипак нећи завршитине на стовариштима, већ у новим нелегалним трафостаницама.

 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво