Читај ми!

Бачко Петрово Село оживело, за две године добило 200 нових мештана

Кроз програм куповине сеоских кућа за младе брачне парове, чак 1.631 кућа добила је станаре, а 5.000 људи дом. Куће су дељене у 119 општина, а највише у Бачком Петровом Селу. Годинама се празнило, а сада је за две године добило око 200 нових житеља.

Страхиња и Чила Златић, агроекономиста и професорка мађарског језика, пријавили су се међу првима за кућу. Између Новог Сада и Бечеја одабрали су Бачко Петрово Село. Средили су је по свом укусу, а мали Матија ће ускоро добити и брата.

"Ова кућа ми се баш свидела због распореда просторија. Ја сам је прилагодио себи. Направио сам мушку собу, теретану, да се окупимо и играмо билијар", каже Страхиња.

"Близу нам је Бечеј, ни Нови Сад није тако далеко. Надам се да ће и синовима бити све у реду и да ће волети у селу. Пуно нам значи и што у селу имамо јаслице, пошто има пуно деце. Тако да је и то супер и због нашег сина", додаје Чила.

Прекопута Златића нове комшије, породица Багљаш још сређује кућу.

"Три месеца смо већ овде. Сада смо добили кућу од Министарства. Имамо планове да држимо и неке животиње и да урадимо башту. Дошли смо из Бечеја у родно село моје супруге", наводи Кристијан Багљаш.

"Дошли смо да живимо сами, да се осамосталимо. Овде ће бити добро за нашу децу, јер у околини има пуно деце. Ту су и вртић и школа", додаје његова супруга Емеш.

Свакодневно за програм доделе сеоских кућа стигне око 15 пријава.

"Ово је сада порука младим људима – слободно, храбро, тражите куће у свом окружењу где вама одговара и покушајте да се осамостаљујете. Сигурно ћете бити срећнији. Врло јасно, колико год буде оваквих захтева младих људи широм Србија држава ће издвајати толико новца", поручује Милан Кркобабић, министар за бригу о селу.

Највише кућа усељено је у општини Бачка Паланка, али се траже и у рубним деловима Србије, Бачу, Српској Црњи, Димитровграду... А кућа има око 150.000 празних широм Србије.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи