Субвенције за реновирање зграда у Нишу, које стамбене заједнице могу да се пријаве

Стамбене заједнице у Нишу које желе да реновирају зграде могу да се пријаве на јавни позив Канцеларије за локални развој и добију трећину новца за те радове, а највише милион динара. За ту намену град је определио 30 милиона динара, а Фонд за стамбене заједнице, који је основан у новембру, у Нишу пре тога није постојао.

Једна зграда у улици Јована Ристића у Нишу изграђена је тачно на половини прошлог века и одавно јој је већ неопходно озбиљно реновирање, а новац за такве радове значајно је већи од оног на рачуну стамбене заједнице.

"Станујем на 5. спрату, изнад је каратаван. Кров је покривен црепом, и свака киша, свака суснежица и снег -ја имам проблема са прокишњавањем", истиче једна станарка.

Станари кажу да је неопходно поправити кров, олуке и спољни део терасе.

"Ни случајно не бисмо могли сами без помоћи града, јер је то велика инвестиција, махом су све старији људи са пензијама", каже једна станарка.

Реновирање је потребно свакој згради старијој од 20 година, а стамбене заједнице које сакупе две трећине потребног износа могу да се пријаве за субвенције града за санацију крова или фасаде, замену расвете енергетски ефикаснијом, тестирање и поправкку лифта, прикључење на топловодну мрежу.

"Ми овде имамо у Нишу зграде старије 70 и кусур годиона. Замислите ту зграду, ту треба и фасада, и кров, и инсталације. Људи генерално на брзину среде само електроинсталације јер су ту баш животно угрожени", објашњава професионална управница Виолета Ђорић.

У КЛЕР-у очекују велико интересовање с обзиром на то да је овај позив и формиран у договору са стамбеним заједницама и после више разговора са управницима зграда. Један од услова за пријаву је да је стамбена заједница регистрована, а град, кажу, настоји да поједностави процедуру прибављањем докумената на које се иначе чека по службеној дужности.

"Потребно је да стамбене заједнице имају пројектно-техничку документацију са којом ће аплицирати да би комисија могла да определи средства за субвенције. Град субвенционише 30 одсто инвестиције, а максимално до милион динара", каже Душан Радивојевић, директор  Канцеларије за локални економски развој Ниш.

Јавни позив отворен је до 22. фебруара. После тога формираће се ранг листа, а један од основних критеријума је хитност поправке.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво