Читај ми!

Старији дизелаши најпродаванији половњаци прошле године

Значајан пад продаје половних аутомобила обележио је годину иза нас. Купци половних возила и даље преферирају дизел-мотор, а већина је старија од 10 година.

Претходни период у аутомобилској индустрији обележио је поремећај ланца снабдевања и производње нових возила, као и дефицит сировина и компоненти.

Услед тога, на тржишту се појавио дисбаланс понуде и потражње који датира још од појаве пандемије ковида 19, а додатно је продубљен сукобима у Украјини и актуелним дешавањима у свету.

Оваква ситуација одразила се и на тржиште половних аутомобила и резултирала мањом понудом, али и растом цена. Колико је целокупна ситуација утицала на саму продају половњака, открива део традиционалне годишње анализе тржишта сајта Половни аутомобили

Ова анализа обухватила је продајне резултате у 2022. години, кретање цена половних аутомобила, као и анкету спроведену међу 11.400 корисника, односно купаца, и 189 трговаца аутомобилима, којом су испитани њихови ставови и прогнозе за наредни период. 

Према поменутој анализи, коју је спровео сајт Половни аутомобили на основу података прикупљених у сарадњи са "Кјуб тимом", продаја половних аутомобила из увоза током 2022. године мања је за 15 одсто од продаје остварене током 2021. године. 

Податак који је донекле изненађујућ јесте да је продаја половних аутомобила из увоза у 2022. години мања за осам одсто од њихове продаје у 2020. години, када је на снази било ванредно стање и локдаун.

Значајно је да се осврнемо и на раније податке, односно анкету сајта Половни аутомобили реализовану током маја претходне године, у оквиру које су продавци аутомобила поделили своја очекивања од продаје, а која су већ тада указивала на могућност остваривања слабијих продајних резултата у 2022. години.

Услед сукоба у Украјини, чак 74 одсто тада анкетираних трговаца навело је да очекује пад продаје, 18 одсто сматрало је да актуелна ситуација неће имати ефекте на продају, док је свега 7,5 одсто очекивало раст продаје.

Ипак, с обзиром на то да се полако поново стабилизују ланци производње, није мала могућност да нам текућа година донесе нешто боље продајне резултате. Свакако, важно је истаћи да се то неће догодити преко ноћи, већ да је потребно време да се успостави нарушени баланс понуде и потражње, који и даље диктира и цене.

У складу с тим су и резултати нове анкете коју је спровео сајт Половни аутомобили током јануара ове године. Они се веома разликују од њихових прогноза за 2022. годину. Наиме, чак 46 одсто продаваца очекује раст продаје у наредном периоду. Око 30 одсто њих ипак верује да ће продаја бити на истом нивоу као претходне године, а 24 одсто наводи да очекује пад продаје.

Који половњаци су се највише продавали?

Као и ранијих година, у 2022. највећи број купаца половних аутомобила одлучио се за куповину оних са дизел-мотором. Стога, чак 65 одсто продатих половних аутомобила чинила су возила са дизел-мотором, а 31 одсто на бензин.

Први на листи најпродаванијих половњака су и даље возила фолксваген, а следе: опел, пежо, ауди и рено.

Када је реч о годишту, интересантан је податак да су се у прошлој години највише куповали половњаци произведени између 2007. и 2010. године, а управо ова годишта чинила су готово 38 одсто укупне продаје половних аутомобила у претходној години.

Тако, није зачуђујућ ни податак да је готово 80 одсто свих продатих половних аутомобила у 2022. години старије од 10 година.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара