Читај ми!

"Бебелак 3" повучен са рафова, шта је спорно у декларацији

Додатак исхрани који се најчешће користи за најмлађе "Бебелак 3" повучен је са тржишта. Из Санитарне инспекције саопштавају да је разлог непрописна декларација, а из компаније уверавају да ће грешка бити исправљена, уз оцену да квалитет производа није доведен у питање. Санитарни инспектор Горан Стојковић објашњава шта све мора да садржи декларација за такав производ.

Санитарни инспектор Горан Стојковић каже да се у случају повлачења "Бебелак 3" из продаје ради само о неисправној декларацији и да је тиме могуће довести у заблуду потрошаче.

"У конкретном случају, изостала је декларација да се ради о додатку исхрани. Разлика је у томе што је додатак исхрани један од дијететских производа, који се налази у промету тако што обезбеђује концентрисане супстанце, било да су витамини или минерали, и морају бити те супстанце све наведене у саставу", рекао је Стојковић.

Открива и шта декларација на оваквом производу мора да садржи. 

"Оно што је битно напоменути да у декларацији таквог производа мора да стоји, осим састава и намене, и колика је тачна доза тог додатка исхрани која је препоручена и упозорење да се дневна доза не сме прекорачити", истиче Стојковић.

Претходних година, али и месеци из продаје су се повлачиле и кашице и сокови за бебе, па међу родитељима брзо завлада страх. Инспектор наглашава да пре него што се нађе на рафу производ пролази контролу.

"Постоји контрола, било да је производ из увоза, колеге из Граничне санитарне инспекције раде анализе, а домаћи произвођачи су у обавези да пре стављања у промет буду сигурни да је здравствено безбедан производ. Ми на различите начине сазнајемо да неки производ није безбедан. Србија има РАСАФ контакт, са Европском мрежом за брзо обавештавање о небезбедној храни. По процедури, они обавештавају контакт тачку у Министарству пољопривреде, и онда се одатле упућује надлежном министарству. Ту се наводи шта је неисправно и на основу тога ми предузимамо акције", каже Стојковић.

Објашњава и како се спроводи контрола када је реч о онлајн трговинама.

"Ми имамо оформљену радну групу састављену од представника различитих министарстава. У зависности од тога шта се нуди преко интернета се реагује. Када се неки производ нађе у промету путем интернета, када је у питању храна углавном су то производи којим се на одређени начин нешто лечи, што је недозвољено за храну", навео је Стојковић.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво