Читај ми!

Срби из Сувог Дола одавно не иду пешке

Неколико етнички мотивисаних инцидената обележило је протекле недеље живот Срба у насељу Суви До код Косовске Митровице. Коришћено је и ватрено оружје. Нико није повређен а не зна се ни ко је пуцао. Полиција је саопштила да је привела једног међу више особа албанске националности које су напале малолетног Лазара Милутиновића. За нас није сигурно да се крећемо пешке кроз Суви До, кажу Срби.

Опустеле су улице у етнички мешовитом насељу Суви До, на два километра од јужног и северног дела Митровице. Екипа РТС-а је тамо била за викенд, па би сваки намерник могао да помисли да је то разлог малог броја пролазника. Од мештана, међутим, чујемо да је нешто друго у питању.

"Овде ретко када можете да видите Србина да иде пешке. Ако кога видите, онда је то у 99 одсто случајева Албанац. Ниједном Србину није сигурно да прође пешице", каже житељ Сувог Дола Златко Милутиновић.

Бранко Радовановић, такође из Сувог Дола, подсећа да су се овде недавно десила три инцидента заредом.

"Пребијање српског дечака у суседном селу, албанском, испаљивање из возила у покрету и најсвежији пример каменовање возила нашег суграђанина", додаје Радовановић.

У Сувом Долу кажу да сумњају да су инциденти део неког сценарија, јер три инцидента у три дана тешко да могу да буду случајност. Када питате мештане како је било пре њих, кажу – "навикнуто", али да последњи инциденти забрињавају.

"Од доласка Кфора овде је пешице не иде та два километра која су до Митровице, нико не иде пешке. Од скоро је неко покушао помало и то се углавном заврши или неким пребијањем, или добацивањем или каменовањем, тако да је то јако застрашујуће за мештане овог села", каже Радовановић.

Дигли руке од Кфора и Еулекса

Очекивали су преостали Срби у Сувом Долу већу заштиту од међународних војних и полицијских снага, па и саме локалне полиције формиране након 1999. године.

Међуетничке трзавице између Албанаца и Срба су овде у селу након рата стално расле, а да би се ситуација колико-толико смирила, одлучено је да буде формирана подстаница полиције. Мештани Срби сведоче да уместо да подигне ниво безбедности, подстаница полиције је полупана и никада није заживела.

Суви До припадао је катастарски општини Звечан. Тренутно, урбани део села припада јужном делу Митровице.

"Ми смо се увек обраћали станици полиције Север, раније. Док господин министар Свечља на своју руку није то променио и ми се сада телефоном обратимо јужној станици у коју немамо веру, да будемо искрени. Примећујемо и возила када контролишу, контролишу углавном возила српских таблица – да ли је то КМ, БГ, КГ... Ја имам и једне и друге... Кад сам са 02 прођем без проблема, кад сам са КМ заустави, контролише. Тако да се просто види да та полиција не ради како би требало", истиче Бранко Радовановић.

Овакво понашање према њима преостали Срби у Сувом Долу, а има их у 35 породица, тврде да не могу да промене. Кажу да су од Кфора и Еулекса дигли руке, јер за три инцидента у три дана нико од њих није дошао ни да пита шта се догодило.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво