Читај ми!

Како стручњаци "Јат технике" од путничког авиона праве карго – објашњава уредник Танго сикса

Уредник портала Танго сикс Петар Војиновић рекао је за РТС да се путнички авион претвара у карго, што је почело да се ради у Београду, тако што се целокупна путничка кабина празни – почев од седишта до тоалета и дела где се припрема храна, под се ојача, стављају се индустријске шине и уграђују карго врата.

У једном од највећих ваздухопловно-ремонтних центара у југоисточној Европи са традицијом дужом од 85 година који се налази у Београду, пре неколико дана, радници су путнички авион претворили у теретни. То је први такав случај у Европи. 

Уредник портала Танго сикс Петар Војиновић рекао је гостујући у Јутарњем програму да је први пут у Европи широкотрупни авион "боинг 777", који је дошао из Канаде претворен из путничке летелице у карго летелицу.

"Тај посао претварања из путничке у карго летелицу није одобрен за много компанија глобално. ‘Јат техника’ је изабрана од израелске компаније ИАИ. Та церемонија је била интересантно изрежирана – склоњен је један део оплате авиона који ће бити где се уграђују карго врата. Скидате један цео део трупа и ту се стављају карго врата", објаснио је Војиновић.

Према његовим речима, преко 35 одсто светске трговине се одвија путничким авионима који су претворени у карго авионе, то је обим пословања вредан око шест билиона долара.

"Путници сигурно нису обратили пажњу да када се њихове торбе стављају испод путничке кабине, ту има места и за терет. Тако да авио-компаније 15 одсто прихода остварују од тог малогабаритног терета, као што су пошта или пакети. Путници могу да виде и авионе који су идентични споља, а различити унутра", навео је уредник портала Танго сикс.

Како је додао, у Београду је почело управо то да се ради, да се целокупна путничка кабина празни почев од седишта до тоалета и дела где се припрема храна, под се ојача, стављају се индустријске шине и уграђују карго врата.

Овај посао се ради већ на другим контигентима у центрима који су оспособљени за то.

"Битан део приче је да је хангар на Аеродрому ‘Никола Тесла’ у стању да прими широкотрупне авионе који су најефектнији за конверзију у карго авионе", истакао је.

Напоменуо је да сигурно јефтиније прерадити путнички него купити нови карго авион.

"Конвертовани карго авиони су у стању да носе терет попут коња. Сам део авиона где се стављају торбе, није под притиском, ту је хладно, а када се авион конвертује та кабина је под притиском има кисеоника и могу да се транспортују и животиње", истакао је Војиновић.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи