Читај ми!

Сучељавање докумената српске и мађарске историографије у Банату

Најранију историју Срба у Банату истражили су упоредо историчари Милан Мицић и Ференц Немет, прикупљајући грађу из српских и мађарских архива. Срби су на простору Баната живели и пре Велике сеобе и са Мађарима градили савезништво учествујући у војној одбрани.

Историјски интерес Срба и Мађара у Банату током 14. и 15. века је спречавање најезде Турака на Запад. Чувајући Угарску, Срби су чували и своју веру и језик.

"То је довело и до мешовитих бракова српске и мађарске властеле и до миграција Срба на територију Угарске у више наврата и да постоје историјске паралеле Срба и Мађара на овим просторима. Рецимо Срби су имали Косовски бој, Мађари су имали битку код Мохача", наводи Ференц Немет, аутор књиге.

У књизи "Срби у Банату 1411-1594" која је представљена у Зрењанину сучељавају се истраживања докумената мађарске и српске историографије.

"Почетна година јесте 1411. када је Деспот Стефан Лазаревић постао жупан Торонталске жупаније, када је добио поседе Велики Бечкерек, Арачу и Бечеј. А завршна година је 1594. – то је година банатског устанка, првог српског оружаног покрета против Турака који као последицу има спаљивање моштију Светог Саве", истиче аутор Милан Мицић.

Оваква дела су прилика да се повуче паралела са данашњим временом.

"У трагању за својим идентитетом покушавамо да нађемо и сараднике и оне који ће разумети и нашу потребу и нашу жељу и нашу неопходност да задржимо свој идентитет", рекао је Зоран Стојачић из удружења "Баштинар".

По мађарским историчарима Срби су се досељавали од 14. века. До Велике сеобе било је осам организованих насељавања Угарске.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво