Читај ми!

Др Вучетић: Назив "кидс" искоришћен за већ познату дрогу, шта је сигнал за родитеље

Узнемирујуће поруке о психоактивним супстанцама на тржишту које су лако доступне ученицима шириле су се на родитељским Вајбер групама, а директори школа су упозоравали на опасност. Ту се помиње нова дрога у облику жваке, позната као "кидс дрога". Полиција, међутим, саопштава да у Србији до сада није забележен случај "кидс дроге". Докторка Светлана Вучетић каже да је тај назив вероватно искоришћен за дроге које су већ познате – групу лекова који припадају амфетаминима. Открива и како родитељи могу да препознају да је дете под дејством оваквих психоактивних супстанци.

Докторка Светлана Вучетић из Специјалне болнице за болести зависности у Драјзеровој каже да "кидс дрога" која се помиње на родитељским Вајбер групама не постоји у Србији.

"Морамо да демантујемо чињеницу да се ова дрога тренутно налази на београдском тржишту, или боље речено на тржишту Србије, јер ни нама, ни органима МУП-а није познато да оваква супстанца постоји", каже докторка.

Објашњава да у Србију, као чланицу Европског мониторинг центра, на дневном нивоу стижу информације о свим новодизајнираним дрогама у свету, на основу којих се прати да ли те врсте има и у нашој земљи.

"То значи, ако било која илегална лабораторија направи одређену психоактивну супстанцу и ако се она докаже било где у свету, информација ће бити прослеђена у нашу земљу и ми можемо да обавестимо јавност", рекла је др Вучетић у Јутарњем програму.

Напомиње да ни млађим пацијентима у Драјзеровој, ни њиховим родитељима, није познато да оваква дрога постоји.

"Бојим се да је назив ‘кидс’ искоришћен колоквијално, да би се наметнуо нови назив дрогама које ми већ познајемо. По опису, то највише личи на групу лекова који припада амфетаминима, тзв. мефедрине. Изумљени су јако давно, двадесетих година прошлог века, а поново се стављају у употребу око 2008. Ради се о лековима, а касније су као психоактивне супстанце стављени на негативне листе и забрањени у свим земљама света", каже докторка.

Ова дрога, објашњава, делује релативно брзо и има ефекат сличан екстазију.

"Могу бити у различитим паковањима, од кристала, праха до таблета. Носи стрит нејм – ка, дрон, мјау-мјау, али и бабл – што би можда могло да асоцира на жвакаће гуме, али чак и на дарк нету не можете да пронађете под овим именом неку психоактивну супстанцу", рекла је др Вучетић.

Напомиње и да се код производње нове дроге углавном избегава давање назива.

"У Азији постоји на хиљаде и хиљаде приватних лабораторија, чији је задатак да дизајнирају нове дроге, и те нове дроге су обично нама већ релативно познате, с тим да се додаје још ох или сх група. У првом тренутку избегавају легислативу, а могу се купити на интернету и имају збирно име ‘новодизајниране дроге’. Припадају стимулансима, односно опијатима", каже докторка.

Истиче да на те ствари будно мотри светска заједница која се бави производњом, дистрибуцијом и запленом дроге.

Ефекат блискости са људима

Првенствени ефекат ове дроге је, како каже, потреба блискости са другима.

"То су дроге измишљене да би човек осећао пријатност у првом тренутку, повезаност са другима, велика је конекција са слушањем музике. те тако и екстази датира из времена још кад су се посећивале рејв журке и ту је његова првобитно конзумација", рекла је докторка.

Поред тога, ове дроге изазивају и повећани рад срца, пораст притиска, осећај презнојавања до нивоа дехидратације. Уз то, додаје, грче се мишићи лица и вилице, али и читавог тела, а може доћи и до епилептичних напада, респираторних застоја, чак и смрти.

Шта је сигнал за родитеље

Докторка каже да родитељи углавном не успевају да препознају ове дроге, јер се оне најчешће користе у друштву.

"То су дроге које носе назив клупске дроге, или социјалне дроге, друштвене дроге, обично се користе у друштву – било након школе, што је ређе, а много чешће на журкама, или неким хепенинзима, фестивалима. Када се деца врате они могу да примете да нешто није у реду, између осталог да имају мало проширене зенице, да се претерано зноје, траже велике количине воде, да изгледају необично, имају необично понашање, могу имати чак и халуцинације", објашњава.

Међутим, напомиње да дејство ове дроге почиње око 15 минута након гутања и траје неких пет-шест сати.

"Поставља се питање да ли родитељи испрате децу у тих пет шест сати", каже докторка.

Иначе, паковања ове дроге су разноврсна, па се једино хемијском анализом може утврдити да је реч о дроги.

Шта је снус

У порукама на Вајбер групи помиње се и снус, никотински производ за који је МУП саопштио да се не налази на листи психоактивних супстанци.

Докторка објашњава да је снус влажан, бездимни продукт дувана, који се налази у малим кесицама, попут минијатурних кесица чаја. Пакује се у алуминијумске кутијице са 10 или 20 кесица, које миришу на дуван, имају арому еукалиптуса или неког воћа.

"Оне се апликују са унутрашње стране слузокоже између десни и сисају се", објашњава докторка.

Иначе, реч је о старом производу из 18. века.

"У Шведској је познат као дуванско средство које се користи, али је забрањен у ЕУ, изузев у четири земље – Шведској, Естонији, Мађарској и Данској. У нашој земљи не постоји правна легислатива, нити је забрањено нити је дозвољено", каже докторка.

Дејство снуса почиње брзо.

"Оно што је опасно, ова врста производа садржи високу дозу никотина, ако једна цигарета садржи од 0,3 до 0,5 милиграма, ове кесице садрже око 1,5 до три милиграма никотина", каже докторка.

То, додаје, осим промене боје зуба, изазива све оно што се виђа код особа које много пуше.

"Пораст срчаног ритма, узбуђење, али доказано је да код људи који конзумирају много више ове врсте дувана постоји удруженост са одређеним карциномима, не само слузокоже и уста, већ јетре, панкреаса. Иницира и пораст крвног притиска, одржавање хипертензије, учесталост у изазивању срчаног удара, чак и дијабетеса и никако се не препоручује трудницама јер може оштетити плод", рекла је докторка.

Докторка каже да је добро да родитељи и наставници буду упознати са опасностима које вребају, али да би требало да се, када се појаве информације о неким дрогама, пре него што са тим изађу у јавност – прво обрате стручним службама, као што је МУП и као што је Драјзерова.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво