Читај ми!

Шта је све државна имовина знаће се до јула, а колико вреди процениће Светска банка

Давно започети попис државне имовине требало би да буде завршен до јула. То значи да ће Србија, после готово осам деценија, први пут имати прецизну евиденцију шта све поседује. А колико све то вреди, утврдиће се уз помоћ Светске банке.

Путеви, мостови, пруге, шуме, реке, грађевинско земљиште, рудници, зграде, болнице, новац, хартије од вредности… све то је имовина државе. Али, колико тачно чега има Србија и колико све то вреди, још се не зна.

Локалне самоуправе су биле дужне да до 31. марта 2021. попишу све на својој територији, али неке то још нису учиниле, кажу у републичкој Дирекцији за имовину.

"Постоји потреба за подршком локалним самоуправама управо у том смислу да им се да додатни рок,  јер сам процес захтева обученост кадра, дигиталну писменост, то су карактеристике којима се мало мале локалне самоуправе не могу похвалити", каже Драгана Петровић, начелник општинске управе Ариље.

"Тај податак се мења како се мења и својина града, чим изградимо неки нови пут, тај нови пут прелази рецимо у власништво Града Крушевца тако да могу да кажем да је преко 5.000 пописаних објеката и свих тих зграда", каже Јасмина Палутовић, градоначелница Крушевца.

Нејасан власнички статус објеката или земљишта чине их мртвом имовином којом нико не може да располаже нити да у њу улаже. Док се не зна ко шта поседује, ниједан завршни рачун јавних предузећа, на пример, не може да буде тачан. Неретко држава је и кроз реституцију откривала сопствено власништво.

"На Копаонику је десетак породица у општини Брус у два поступка пред Агенцијом за реституцију потраживало непуна три хектара. Агенција је вратила то земљиште уз све опструкције корисника. Међутим, кроз тај поступак је пронађено још 500 хектара државног грађевинског земљишта које заиста има енормну вредност", каже Миле Антић из Мреже за реституцију.

Крајње је време да се давно започети попис заврши, поручују надлежни. Направљена је веб-апликација на којој државни органи који користе државну имовину треба да је пријаве. Уколико корисници то сами не ураде, Дирекција за имовину ће у јулу променити статус у јавну својину Републике.

"До јула ове године ми ћемо имати комплетно евидентирану имовину, државну имовину. Нама је посебно важно да тај поступак одрадимо ажурно и како ваља да се не би десило да неку приватну имовину упишемо ако државну. Светска банка ће помагати у поступку који очекујемо, а то је процена државне имовине", каже Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину.

Попис државне имовине покренут је пре 8 година, рок је шест пута продужаван, али више неће, кажу у Дирекцији. У протекле две године, наводе, посао је убрзан и до сада је уписано 90 одсто непокретности.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво