Читај ми!

Стари и сами "заробљени" у вишеспратницама, како комшије могу да помогну

Шта могу да ураде људи када у комшилуку имају особу која не може да брине сама о себи? А готово свако од нас има бар једну такву особу у близини. Некада их препознајемо по стварима које гомилају у стану и по терасама. Чак и кад знамо да им је потребна помоћ, не знамо ко ту помоћ може да им пружи.

Истраживање спроведено у општини Нови Београд открило је да око 18.000 људи живи у домаћинствима у којима су сви старији од 65 година. Потпуно сáмо је шест одсто Новобеограђана, без иједног рођака у земљи и иностранству. 

Надежда Сатарић из удружење "Снага пријатељства" Амити каже да су пронашли људе који станују у вишеспратницама који годинама нису могли да сиђу.

"Наравно да онда када живе сами, када немају никакве социјалне комуникације ни са комшијама, када немају сроднике на које се могу ослонити долазимо до ситуација да они буду потпуно искључени из локалне заједнице и да нико не зна за њихову муку и за проблем који се нормално може појавити посебно код оних који имају 80 и више година", каже Сатарић.

Ситуација је слична и у осталим деловима града. Иза закључаних врата и спуштених ролетни усамљеници за које се не зна ни да постоје.

Градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић је рекла да када грађани примете да је некој старијој особи евидентно потребна помоћ, треба да се јаве свом Центру за социјални рад или било којој од градских институција и укажу на то.

"Ми кроз наше установе које се тиме баве смо дужни а и нашом градском одлуком бринемо о таквим људима на више начина", рекла је Чамагићева.

Скоро три хиљаде наших суграђана користи услуге геронтодомаћица. Ипак, да би неко добио ову помоћ, потребно је проћи одређену процедуру.

"То би морао да ради корисник сам или неко од његових рођака, међутим уколико корисник није у могућности да то уради онда наше колеге из Центра за социјални рад по месту пребивалишта потенцијалног корисника ће изаћи на терен и одрадити сву потребну процедуру", навела је Чамагићева.

Према њеним речима, услуга помоћ у кући која је намењена нашим најстаријим суграђанима који не могу самостално да обављају свакодневне обавезе, од 1. јануара је одлуком Скупштине града потпуно бесплатна за све кориснике.

А нешто можемо и сами да урадимо. Савет стручњака је и да се у већим зградама старије комшије друже.

"Јавите се увек првом комшији да знају да ту станујете, понудите ви њима ако треба нека помоћ, поздравите се једни са другима, отидите на кафу, позовите их на кафу јер дрво се на дрво наслања, а комшија на комшију, топ је прва ствар некада је комшија много важнији и од сродника који је далеко ако га имате и од државних служби", истакла је Сатарићева

Према последњим подацима из 2020. године, у Београду има око 377.000 старијих од 65 година, половина живи у старачким домаћинствима.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи