Читај ми!

Да ли је и свађа међу вршњацима насиље – где су границе и ко их поставља

Ученик гимназије у Тутину кога је вршњак након свађе убо ножем у стомак у болници је и његово стање је стабилно и добро, изјавила је Снежана Вуковић, шеф одсека за људска и мањинска права Министарства просвете. Каже да је МУП брзо реаговао и привео насилног ученика. Објаснила је да је свађа први ниво насиља када поступа разредни старешина, као и да она мора да се забележи да не би дошло до другог и трећег нивоа насиља.

У гимназији у Тутину је 16-годишњег ученика ножем у стомак, убо вршњак, такође ђак те школе, а свему је претходила свађа. Повређени ученик је смештен у болницу.

Снежана Вуковић је за РТС рекла да то Министарство има надлежност да пренесе информацију да је повређени дечак добро и стабилно и да је то најважније.

"Други дечак који је био насилан према њему, тај дечак је приведен и на сву срећу, МУП је реаговао брзо, одмах након тога. Видећемо да ли ће школа бити у ситуацији да пропише васпитни рад одмах или након изласка из притвора. Не знам како ће се одвијати ситуација, то је сада на Тужилаштву и МУП-у", навела је Вуковићева, истичући да ће тај случај добити свој епилог. 

Шта је појачан васпитни рад 

Што се тиче увођења васпитног рада с ученицима који су учинили неко насиље, указује да многи од њих одреагују, посебно ако се у тај рад укључи породица.

Објашњава да појачан васпитни рад подразумева да се укључи читава школа, сви који раде с тим учеником и који су у контакту с њим, али је увек важно да постоји вршњачка подршка, не за насилно, него ненасилно понашање.   

Такође, важне су и радионице у којима ће тај ученик учествовати и у којима ће се промовисати неки други обрасци понашања.

"Нека деца реагују неадекватно, не зато што то желе, него они уопште не знају друге обрасце понашања. То су обрасци понашања које они виде у породици, у медијима и они сматрају да тако треба да се одреагује у ситуацији када имају доживљај да их је неко повредио на било који начин или да су за нешто ускраћени", навела је Вуковићева. 

Зато, нагласила је, мора да се ради превенција. 

Сматра да су ковид и изолација утицали на повећање вршњачког насиља. Начин на који су породице тада решавале проблеме, страх од егзистенцијалних и свих других губитака, чланова породице, страх за здравље, од смрти која је деловала тако блиско свима су много тога промениле тада.

"Та изолација код адолесцената је била изузетан фактор и због тога смо у Министарству урадили низ обука са стручним сарадницима како би радили у школи с децом. Надам се и да сви раде на томе", рекла је шеф одсека за људска и мањинска права.

Да ли је свађа насиље 

Вуковићева мисли да другарство није нестало и да има много добрих примера у којима школе показују како раде на едукацији и како се гради толерантно друштво.

"Мислим да постоји другарство. Свађа јесте насиље и зато ми нивелишемо насиље да не бисмо пропустили нешто. У школи се нивелише насиље као први, други, трећи ниво. Нека акцидентна свађа која подразумева да друг са другом с којим иначе добро комуницира користио насиље или да су међусобно били насилни мора негде да се забележи", указала је Вуковићева. 

Тада, објашњава поступа разредни старешина и то важно да не би дошло до другог и трећег нивоа насиља. Свађа је, прецизирала је први ниво насиља. 

Како да родитељи препознају да дете трпи насиље 

Кад се дете роди, оно што родитељи прво треба да раде је, саветује Вуковићева, да граде однос поверења.

"Разговарати, али разговор не подразумева `ја знам шта је за тебе добро. Разговор подразумева да од почетка с дететом разговарамо отворено. Некада је најлакше рећи само - не желим да се тако понашаш. Дете онда уопше не зна зашто не треба тако да се понаша, а онда види да је то такво неадекватно понашање негде промовисано. И наравно да му то представља образац понашања", истиче она.

Вуковићева поручује да сви морају да раде заједно и школа, породица, друштво и медији да промовишу нулту толеранцију да се свако насиље  санкционише од било кога, од стране наставника, ученика, родитеља.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи