Читај ми!

Из Шпаније стигле прве дониране јајне ћелије, пријављено 500 парова - који су критеријуми

Из Шпаније су стигле прве репродуктивне ћелије увезене о трошку државе. Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање рекла је за РТС да је стигло шест пакета јајних ћелија за шест жена, четири жене ће обавити процес вантелесне оплодње у Гинеколошко-акушерској клиници КЦС, а две у Народном фронту.

Поступци вантелесне оплодње биће обављени у две клинике у Београду - у Клиници за гинекологију у Вишеградској и у Народном фронту.

Подсетимо, од 10. децембра почело је пријављивање и преко портала Е-управе, за све оне који испуњавају неопходне критеријуме, а желе да буду родитељи.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је, гостујући у Дненвику РТС-а, да од момента када је уведена могућност увоза репродуктивног материјала, било јајних ћелија, сперматозоида или ембриона из иностранства, ово је прва испорука - стигло је шест пакета јајних ћелија за шест жена, 4 жене ће обавити процес вантелесне оплодње у Гинеколошко-акушерској клиници КЦС и две у Народном фронту, то је њихов избор.

Ово је значајно, како даље истиче, јер је први пут озакоњено у Србији, без обзира да ли се ради о трошку државе, као што је сада случај, или када плаћају.

До сада није постојала могућност увоза репродуктивног материјала и обављања процеса вантелесне оплодње са тим материјалом у Србији.

"Имамо нашу банку која постоји 3,5 године, али резултат је готово никакав, имали смо само пет мушких донора и ниједну јајну ћелију. И све друге земље које имају своје развијене банке увозе материјал јер немају материјал онакав какав им је потребан", указала је Радојевић  Шкодрић.

Навела је пример да Данска увози јајане ћелије, Шпанија увози сперматозоиде, а Грчка такође увози материјал.

Уговори са Чешком, Данском, Шпанијом 

"Од јуче имамо четири банке, поптисали смо уговор са Чешком, са две банке из Данске и са једном из Шпаније. До јуче су постојале три, али је и Чешка јуче потписала", каже она.

Парови и сингл жене могу да бирају из које банке ће да узму репродуктивни материјал, могу да бирају неке од карактеристика.

Не дозвољавају све банке да се бирају све карактеристике, најчешће се бира старост, висина, боја косе, очију.

"Могу да бирају клинику у којој ће се радити процес вантелесне оплодње. До сада је држава склопила уговор са 7 државних и 15 приватних и то је новина, до ове године имали смо 13 приватних клиника, заиста је лепо што имамо све већи број приватних клиника", напоменула је Рдојевић Шкодрић.

Који су критеријуми

Према њеним речима, право на увоз репродуктивног материјала о трошку државе имају све особе старости до 45 година уколико немају децу, или немају у постојећој заједници децу, такође имају право и сингл жене - жене без партнера које немају децу.

Пријављивање се обавља од 10. децембра преко портала е-управе, при сваком поступку добијате обавештења - од заказивања прегледа до заказивања термина у клиници у којој ће да се обавља процес вантелесне оплодње.

Пре заказивања термина потребно је да се прикупи документација, као што су брисеви, хормонски статус, ултразвучни прегледи, све те информације жене добијају од гинеколога, а мушкарци од изабраног лекара.

Каже да је пријављено до сада 500 парова, од тога око 10 посто су сингл жене.

"Држава ће финансирати све који испуњавају критеријуме, када смо увели у децембру прошле године ово право у старту је издвојено за 1.500 парова око милијарду динара, али ограничења нема, добићемо додатна средства ако буде преко овог броја", рекла је Радојевић Шкодрић.

Неограничен број покушаја за прво дете 

Сања Радојевић Шкодрић каже да су прошле године проширили старосну границу са 43 године на 45, увели  неограничен број покушаја за прво дете, право за друго дете без обзира да ли парови имају прво дете путем вантелесне оплодње или не, да могу о трошку државе да се поријаве, ако испуњавају друге критеријуме.

"Ако мушкарци имају дијагнозу азусспермије - ти парови имају право о трошку државе, увели смо велики број покушаја за друго дете, пет покушаја и неоиграничен број замрзавања репродуктивног материјала како за прво тако и за друго дете", објансила је она.

"По овим правима смо поред Израела једина земља на свету која има оволики обим права, све у складу са приоритетом државе за пораст наталитета", каже Сања Радојевић Шкодрић.

Борба против рака грлића материце

Наводи да ново право креће од фебруара, ради се о комплексној ситуацији, на изради критертијума струка је радила годину дана: особе оболеле од малигних болести моћи ће о трошку државе да замрзну свој материјал и да некон лечења покушају да се остваре као родитељи.

"Ово право ће имати све жене оболеле од малигних болести до 40 година, а мушкарци до 50 година који немају метастатску болест а индикоивано им је да приме хемиотерапију, услов је да немају децу у постојећој заједници или немају децу и услов је да се пријаве", истакла је она.

Напомиње да често грађани крену у процедуру, а Фонду се јаве касно за рефундирање.

У процедури је потребно да добију мишљење лекара, онколога или хематолога, потебно је и мишљење конзилијума који процењује ризик и да процени време које имају до добијања терапије јер у том периоду треба да замрзну свој материјал, објаснила је Радојевић Шкодрић.

Са ова два мишљења јављају се комисији да добију сагласност.

Све је више младих који болују од разних малигних болести, ово право им омогућава да након терапије постану родитељи, закључила је Сања Радојевић Шкодрић.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво