Читај ми!

Сава на граници ванредне одбране од поплава; ниво Лима у опадању, процена штете у Пријепољу

Ниво река у поплављеним подручјима опада. Ванредна ситуација је и даље на снази у девет општина. Још се трага за мушкарцем несталим у реци Рашки. Сава, Западна Морава, Ибар, Тамиш и Нера у порасту у наредна два дана.

Ванредна ситуација и даље је на снази у Лепосавићу, Пријепољу, Сјеници, Новом Пазару, Брусу, Тутину, Куршумлији, Прокупљу и делу општине Краљево.

Ниво Лима је у опадању, али следи процена штете од поплава, што је много тежи задатак, на седници Штаба у Пријепољу о томе ће се разговарати.

Председник Општине Пријепоље Владимир Бабић рекао је да је после поплавног таласа остало много муља, који треба уклонити.

"Са воденом стихијом смо се успешно изборили. Међутим, сад предстоји други посао, треба ваљано проценити штету. Прво ћемо на седници Штаба видети који путни правци су нам оштећени, што је око два-три километра на територији целе општине", навео је Бабић и додао да ће комисија ући у свако домаћинство да утврди ниво оштећења.

Има најава да ће бити нових падавина у Црној Гори, што ће утицати на водостаје. Председник Општине Пријепоље каже да су спремни за нови поплавни талас. 

Врх таласа на Сави

Водостај Саве код Шапца јутрос је на нивоу ванредне одбране, 501 центиметар, али се не очекује увођење ванредних мера одбране од поплава, кажу надлежни. Ово је врх таласа и наредних дана прогнозирају стагнацију нивоа реке јер је и код Сремске Митровице од јутрос нижа за четири центиметра. У брањеном делу нема изливања, нити проблема.

И у општини Богатић, Дрина се повукла у корито у атару Бадовинаца. На Ушћу у атару Црне Баре река се излила у небрањеном делу на њиве, али су власници парцела на време уклонили механизацију и стоку.

Дејан Владиковић, хидролог Републичког хидрометеоролошког завода, потврдио је гостујући у Јутарњем програму да је на Сави код Шапца врх таласа и налази се на граници ванредне одбране од поплава, то је други степен одбране када су перманентна дежурства.

"То значи да до врха насипа имамо непун метар, али по нашим моделима, то је и највиши водостај у овој епизоди и очекује се да ће водостај у наредним данима ићи у спорије опадање", напоменуо је Владиковић.

Упозорава да ће у наредна 24 сата бити нове падавине у југозападној и јужној Србији где је у прошлој недељи било изливања река.

"Издали смо упозорење за Ибар, који је јако висок, за извориште Западне Мораве, за Јужну Мораву од Алексинца до Крушевца и на банатским водотоцима је ванредна одбрана од поплава", напоменуо је хидролог.

Објаснио је да када је водостај изнад ванредне одбране од поплава, онда се организују перманентна дежурства и одређене тачке се ојачавају. Каже да у неким местима и нижи водостаји праве проблеме.

Подсетио је да су код Шапца 2018. године биле ванредне мере одбране од поплава на снази месец и по дана, али поред јаког притиска на насипе, осталих проблема није било, увођење ове мере не значи и да је катастрофа.

Каже да би од Саве могла да буду угрожена места попут Јамене, на улазу из Хрватске, Сремска Митровица, док се у Београду не очекују значајнији проблеми.

Не очекује да ће се поновити епизода од пре недељу дана, али је опрез неопходан, јер ћемо имати талас на талас.

"Остаје дежурство, упозорили смо људе. Средином недеље имамо падавине, које ће из кише да пређу у снег, имаћемо следећег викенда опет снег", рекао је Владиковић.

Истакао је да на Дунаву не очекује проблеме.

Услед снега на Карпатима издато је упозорење за Тису, Тамиш, Неру, Брзаву.

Владиковић каже да су поплаве у последњих 20 година чешће у јануару, раније су на нашем подручју биле од фебруара до априла, а у последње време велике воде су од новембра па до краја јануара, што је показатељ да се много тога мења у климатском и хидролошком погледу.

У наредних 10 дана имаћемо смиривање хидролошке ситуације, док ће, како каже, Тиса имати јак прилив.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво