Читај ми!

Лим постаје плутајућа депонија – шта су поплаве избациле на површину

Поплаве су претходних дана многима задале муке, а на површину су избациле и последице наше небриге о окружењу и тога што бацамо смеће где стигнемо. Лим по правилу постаје плутајућа депонија – све до бране Потпећ у Прибоју. Ту се свакодневно извлачи до 25 камиона разног смећа. Очекује се да прекогранични ЕУ пројекат, вредан 366.000 евра, комуналним предузећима Бијелог Поља и Прибоја обезбеди бар основна средства у борби против загађења реке.

Само је количина променљива категорија – све остало је извесно – период појаве, развој и правац утицаја на живот, екологију и трошкове. Коначно, нешто би се могло променити. 

Општине Прибој и Бијело Поље су потписале споразум о међуграничној сарадњи који ће допринети заштити Лима. 

За непуних седам сати, смеће са дивље депоније, недалеко од Бијелог Поља, стићи ће надомак ХЕ "Потпећ". Овако набујала река покупиће сав отпад са приобаља свих шест општина кроз које пролази до Прибоја и не зна се који је призор мучнији – да ли количина или брзина којом тај отпад стиже.

Чињеница да су Бјелопољци из Лима прошле године, са 52 "дивље" локације, извукли 1.500 кубика смећа, сада је занемарљива – због свих оних бахатих и несавесних људи који су наставили по старом.

Финансиран из ИПА пројеката, овај програм ће Бијелом Пољу донети нову опрему, омогућити ефикаснији рад, и борбу против пластичне и сваке друге отпадне пошасти.

"Најбитније јесте да ћемо набавити две баријере за хватање и усмеравање плутајућег отпада на реци Лим, које ћемо поставити на горњем и доњем сливу реке Лим, која протиче кроз општину Бијело Поље", каже Раденко Бујошевић, извршни директор ДОО "Комунално Лим".

За Прибојце – из пројекта стиже катамаран и додатна опрема, али више од свега, ова сарадња би требало да буде модел, којим би се размрдала свест у свих девет општина кроз које Лим на свом 220 километара дугом путу тече до ушћа у Дрину. Четири су у Црној Гори, три у Србији и две у Босни и Херцеговини.

"Надам се да ће овај уговор бити повод и другим општинама у сливу реке Лим, да наставе нашим стопама, како бисмо ову реку очистили од дивљих депонија и тиме допринели бољем и здравијем животу наших суграђана", рекао је Жељко Јечменица, директор ЈКП "Услуга" Прибој.

Може се, дакле, очекивати да Прибојци ускоро мало одахну од упорног вађења смећа заустављеног на ланчаницама пред браном Потпећ. И мада је до потпуног решења дуг пут, као и за сваки, потребан је први корак. Циљ је да се реци врати њен живот, и са ње скине – наша срамота.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво