Читај ми!

Батут: Мале богиње потврђене код 11 особа на територији Смедерева

Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је да су мале богиње (морбиле) потврђене код 11 особа са територије Смедерева.

Морбиле су потврђене јуче у Референтној лабораторији за морбиле Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", а како наводи "Батут", реч је о осморо деце млађе од две године која нису вакцинисана, као и три одрасле особе са непознатим или непотпуним вакциналним статусом.

Двоје оболеле деце имају компликације у виду упале плућа, а на болничком лечењу су две особе. Хоспитализовани и они који су у кућној изолацији су у стабилном стању, наводи "Батут".

Завод за јавно здравље Пожаревац је пријавио епидемију у Смедереву 12. јануара, а од 11. јануара ове године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије, у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи, напомиње се у саопштењу.

Од почетка недеље потврђена су два случаја у Пожаревцу, у Београду један.

Према подацима СЗО, бележи се пораст броја случајева морбила током 2022. године у односу на 2021. годину. Закључно са септембром прошле године, регистровано је 555 случајева морбила у 27 земаља Европе (у десет је регистровано око 90 одсто свих случајева), док је 2021. године регистровано 160 случајева.

Међу оболелима није било хоспитализованих, ни умрлих. Од почетка 2023. године региструју се оболели у Немачкој и Италији.

За време трајања пандемије коронавируса у скоро четвртини земаља света је прекидана или одлагана имунизација ММР вакцином, а у великом броју земаља је дошло до значајног пада обухвата.

Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година. Обухват овом вакцином у другој години живота у 2020. години износио је 78,1 а у 2021. години свега 74,8 одсто.

Прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2022. години је у току, а циљне вредности обухвата свим вакцинама износе 95 посто.

У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5.800 оболелих, од којих је 93 одсто било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом.

Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година, наводе из "Батута".

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво