Читај ми!

Мале богиње потврђене још код двоје деце у Смедереву

Мале богиње потврђене су код још двоје деце у Смедереву. Укупно је серолошки потврђена болест код шест особа у том граду, петоро деце и једне одрасле особе. Из Завода за јавно здравље поручују да се предузимају све мере за спречавање ширења инфекције и апелују на родитеље да вакцинишу децу.

За још осам особа се чекају резултати, потврђено је РТС-у у Заводу за јавно здравље у Пожаревцу.

На болничком лечењу налази се троје деце која су у стабилном здравственом стању.

Из Завода поручују да се предузимају све мере за спречавање ширења инфекције и апелују на родитеље да вакцинишу децу.

"Сада, када се појавила епидемија у Смедереву, родитељи треба да доведу децу која имају до 18 година, која нису вакцинисана ММР вакцином, да се јаве и добиће вакцину. Затим, особе које су биле у контакту са зараженим особама, потребно је да по хитном поступку приме вакцину", каже др Ана Јовановић, директорка ЗЗЈЗ Пожаревац. 

Такође, вакцину треба да приме и пратиоци оболеле деце и здравствено особље, рекла је докторка Јовановић и додала да ће се радити провере вакциналних картона.  

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић оценила је  забрињавајућом и алармантном поновну појаву малих богиња и подсетила да ММР вакцина против малих богиња, заушака и рубеле спада у обавезну имунизацију, саопштио је РФЗО.

Она је рекла да као лекар и као мајка не може да разум неодговорну одлуку појединих родитеља да не вакцинишу децу у 21. веку и када се вакцина као средство превенције болести користи већ више од 100 година током којих је спасила животе милиона људи.

"Одлуком да своју децу не вакцинишу, ти родитељи не само да крше закон, него доводе у опасност пре свега здравље и животе своје деце ризикујући, такође, да болест прерасте у епидемију", навела је Радојевић Шкодрић.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара