Читај ми!

Породица Бркић постала комплетна тек када је у њихов дом дошла десетомесечна Ана

После вести о беби остављеној на улици у Крагујевцу, још теже је зазвучао званични податак да годишње чак 200 деце буде остављено у установи у Звечанској. Али постоји и друга димензија оваквих прича. Породица Бркић постала је комплетна тек када је у њихов дом стигла десетомесечна Ана.

Породица Бркић из Младеновца има две ћерке - Ему и Ену, а пре пет година постали су хранитељи и у њихов дом дошла је Ана.

"Дивна једна девојица, разиграна, имала је 10 месеци када је дошла код нас, била је беба. За тих пет година колико је она код нас су се дешавале само лепе ствари. Значи све, апсолутно. Од тога да је околина прихватила савршено, да је породица пришватила, што је мени било најважније, како ће је наше биолшке ћерке прихватити. Од почетка су је прихватиле као да је дошла из породилишта, тако су се понашале према њој" каже Љиљана Бркић.

Њеним доласку највише су се радовале Ема и Ена. Уче је да пише, енглески језик, играју друштвене игре.

"Углавном сви за њу мисле да је моја сестра, јер личимо и чак и ја при томе остајем, никад не улазим дубље у ту тематику и не причам о томе да није моја сестра и тако је доживљавам као да је одувек са нама", каже Ема.

Ена истиче да је много хтела да има млађу сестру, пошто је увек била најмлађа у породици и хтела је да буде старија бар од некога.

Младеновац тренутно има 23 хранитељске породице у којима је смештено 32 деце. А између родитељства и хранитељства готово да нема разлике.

"Што се тиче љубави, не постоји разлика, апсолутно, то се види, то се осећа, то не можете ни да одглумите, то сви виде, то се осећа, та енергија, за љубав, та повезанот, између нас, то не постоји разлика у томе. Једино што је разлика је то што је одговорност мало другачија. Што ја не могу да одлучујем сама о неким стварима, ту постоји тим људи који је задужен за девојчицу", напоменула је Љиљана Бркић.

Мирјана Новаков, директорка Центра за породични смештај каже да им недостају млађи хранатељи.

"Чини нам се да се млади данас тешко опредељују за родитељство, а камоли за хранитељство. Ево једног апела на младе људе да некако размисле о томе да се баве хранитељством, јер не само да ће се боље осећати у тој улози будућих и акутелних родитеља, већ ће уз нас, стручне раднике и уз децу о којој брину много тога научити о родитељству", напоменула је Новаков.

У Србији је тренутно 700 деце без родитељског старања, а 6.000 се налази у хранитељским породицама, Београду око 870.

"И кумства и венчања и рођења њихове деце, они са делом особља остају трајно у контакту, нарочито са њиховим васпитачима и управо у таквим ситуацијама они нас позивају и ми се врло радо одазивамо таквим догађајима", каже Зоран Милачић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво