Читај ми!

Празнична куповина уз тање новчанике, највреднији поклони су ипак бесплатни

Сви се радују поклонима за празнике, али стручњаци саветују да купујемо рационално и да се прилагодимо могућностима. Колико економска криза, штедња и стезање кућних буџета диктирају овогодишњу празничну куповину?

Ове године, по свему судећи, жеље ће морати да се прилагоде могућностима. У ситуацији када је списак дугачак, а новчаници краћи и тањи грађани мудро рачунају.

"Трудимо се да од онога што имамо, извучемо максимум", каже један суграђанин. Поједини продавци, међутим, задовољно трљају руке, истичући да им поскупљења не утичу на промет.

Валентина Петровић из "Вулкан издаваштва" примећује да људи купују, без обзира на беспарицу и кризу, као и да им цена није важна. "Купују поклоне и пријатељима и породици", наводи Петровићева.

"Највредније ствари су бесплатне"

Могућности су различите, али није суштина да поклони буду скупи, кажу психолози. Пажња, према онима које волимо, нема цену.

Психолошкиња Ана Мирковић сматра да су највредније ствари у животу, потпуно бесплатне.

"То су осмех, загрљаји, породица, пријатељи, шетња. Само треба да покажемо неком да нам је важан: да слушамо, загрлимо, као и да проведемо квалитетно време заједно", наводи Мирковићева.

Мирковићева каже и да честитка, писмо или украс за јелку могу да буду као поклон прави погодак.

Купујте рационално 

Без гриже савести ако не дарујете поклоне које сте наумили, понављају психолози. Уколико желите да вам јануарски резултати трошкова не задају главобољу, купујте рационално и у складу са буџетом.

"Не можемо да трошимо нешто што немамо, да се задужујемо, нерационално да приступимо нечему као што је новац, од чега ће нас у будућности болети глава: кеш кредити, позајмице", сматра Мирковићева.

Додаје и да је важно да се "раширимо онолико, колико нам је јорган дугачак".

Понекад је важније поклонити лепу реч и пажњу најближима, него да бринемо да ли ћемо имати довољно новца за куповину празничних поклона.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара