Читај ми!

У радњу с поверењем - ко може да буде власник жига потрошача

После Северне Македоније и Црна Гора и Србија су ушле у регионални систем сертификата "Фер са потрошачем". Намењен је трговцима који су спремни да купцима пруже више од онога на шта их закон обавезује.

Потрошачки национални регистар годишње прими око 25.000 приговора. Жалбе стижу из свих градова - највише на патике, белу технику, мобилне телефоне и другу техничку робу, а код услуга на комуналне.

Жиг "Фер са потрошачем" требало би да направи разлику међу трговцима, а видно истакнут да поручи купцима да у ту радњу могу да уђу са поверењем.

"Замислите потрошача који можда уочи неку неправилност како ће реаговати, а рећи ће - да, ви имате сертификат "Фер са потрошачем", ово није фер", каже Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије.

У Националној организацији потрошача кажу да је од броја компанија које ће добити сертификат важније испуњавање 26 критеријума. Између осталог, начин на који компанија одговара на рекламације, безбедност производа, да ли се користи дечја радна снага, ланац набавке, однос према запосленима, заштита приватности купаца.

"Када купац дође код нас у малопродајни објекат, уколико има неку рекламацију, обично је он нервозан, помало љут, да га просто на ту прву лопту смиримо, да му објаснимо да ћемо све решити", каже Предраг Брујић из "Гигатрона".

Сертификат важи две године, а трговац може да га продужи или изгуби.

"Више ће бити ови трговци који добију сертификат под лупом него било који раније јер нам је заиста стало да овај сертификат живи и да сви ми као потрошачи када видимо сертификат 'Фер са потрошачем' знамо да можемо да купимо, да ће нас третирати људски", каже Зоран Николић.

Добра услуга подразумева више од законске обавезе - на пример, да се купцу пожели добродошлица у продавници, да бригу о њему преузима продавац најстручнији за врсту производа који га занима, јер ако не купи данас, можда ће доћи сутра.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво