Читај ми!

Рудари из Ресавице обуставили рад, без договора са представницима власти

Рудари у девет рудника угља са подземним копом Ресавица од јутрос су потпуно обуставили рад. Ни данас није постигнут договор са представницима власти о повећању плата.

Рудари штрајкују у кругу предузећа, по производним целинама, а обезбеђен је минимум процеса рада у јамама.

Синдикат подземне експлоатације тражи повећање зарада и топлог оброка као и боље услове за рад у јамама. Просечна плата у "Ресавици" је 65.000 динара, а запослено је око 3.600 радника.

Председник Извршног одбора Синдиката радника ЈП ПЕУ "Ресавица" Небојша Миленковић је рекао да преговори штрајкачког одбора, министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић и представника Министарства финансија, који су јутрос одржани у Београду о повећању плата рудара, нису успели и да ће штрајк бити настављен. 

И током прошле недеље одржана су два састанка у Министарству рударства и енергетике.

Миленковић је навео да је обустава рада потпуна, уз поштовање законског минимума процеса рада, што значи да рудари не ископавају угаљ, већ само силазе у јаме ради њиховог одржавања.

Додао је да су разговори били коректни и да сматра да постоји могућност да буду настављени до постизања договора.

"То што нам је понуђено је још увек неприхватљиво за нас, тако да настављамо штрајк до испуњења услова и чекамо одговоре на наше захтеве. Разумемо ми да држава има проблема, али ми не можемо да живимо с платама које су испод републичког просека. Нисмо тражили велико повећање, тражили смо минимално и сматрамо да држава то може да реши", рекао је Миленковић.

Навео је да је један од захтева синдиката да се створе услови за наставак рада у руднику "Соко", објаснивши како би се тамо за почетак обновила површинска експлоатација угља, док се не створе услови за наставак рада у јами која је зарушена након несреће која се у том руднику догодила 1. априла ове године, а у којој је осам рудара страдало и још 20 их је повређено.

Прецизирао је да површинска експлоатација угља у руднику "Соко" може одмах да почне, али је неопходно да државно предузеће за подземну експлоатацију угља "Ресавица" плати рудну ренту за свих девет рудника, како би се добила дозвола од Министарства рударства и енергетике за наставак рада у руднику "Соко".

Министарство: Интензивно радимо на проналажењу одрживог модела

Министарство рударства и енергетике саопштило је да брига државе за рударе "Ресавице" ниједног тренутка није довођена у питање, о чему најбоље сведочи, наводи, више од четрдесет милиона евра субвенција годишње како би то предузеће могло да функционише.

Ове године, на захтев синдиката, обезбеђено је и једно додатно повећање зарада, напомиње Министарство.

"Министарство заједно са представницима репрезентативних синдиката и пословодства тог предузећа, интензивно ради на проналажењу одрживог модела којим би се решио проблем које су изнели представници запослених у овом јавном предузећу", пише у саопштењу.

Министарство верује да је пут за дугорочно решавање проблема у "Ресавици" у оптимизацији производних процеса и модернизацији производње која је важна не само за повећање економских параметара већ и за одрживост производње и побољшање услова рада рудара.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво