Читај ми!

Расте водостај Лима код Пријепоља, РХМЗ издао упозорење

Лим је у Пријепољу достигао границу ванредне одбране од поплава, 300 центиметара и очекује се да ће и даље расти иако су у Црној Гори престале падавине. РХМЗ је упозорио на пораст водостаја на Лиму, Јужној Морави, Ибру и Сави.

Под водом је, као и иначе у време већег водостаја Лима, део игралишта у Бродареву, локални пут за Ивање као и део њива у Залугу.

Пошто у Црној Гори, после обилних киша ниво реке расте од 7 до 15 центиметара очекује се да ће се поподне излити у делове насеља Залуг, Бродарево и Ивање и да ће поплавни талас бити већи него пре непуних месец дана.  

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће на Лиму код Пријепоља у наредних 48 сати водостај бити у већем порасту и да ће данас и сутра превазићи границу ванредне одбране од поплава. 

У порасту су јутрос биле и друге реке у ужичком крају Ђетиња, Рзав, без већих проблема а Дрина је код Бајине Баште стугла до чувене кућице на стени.

Упозорење и за Јужну Мораву, Ибар и Саву 

РХМЗ наводи да ће и на Јужној Морави код Мојсиња, затим на Ибру код Рашке наредна 24 сати водостаји бити у порасту.

Како наводи РХМЗ водостаји на тим рекама кретаће се изнад границе редовне одбране од поплава.

На бујичним водотоцима тих сливова могућа су локална изливања.

На Сави код Шапца водостај ће се приближити граници редовне одбране од поплава 19. и 20. децембра, наводи се у упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода.

Киша која је падала у шабачком крају није изазвала проблеме на водотоцима првог и другог реда. Водостај Саве, измерен јутрос у 7 часова износио је 382 центиметара, што је испод границе редовне одбране од поплава која се уводи када је река на коти од 400 центиметара. Очекује се да ће водостај бити у порасту и наредних дана. Надлежни прате ситуацију. 

Поводом најављених већих падавина, припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а ставили су у приправност тимове за спасавање и рад на води и врше непрестани обилазак терена као и грађана на потенцијално критичним тачкама.

Сектор за ванредне ситуације је јуче упутио упозорење градским и општинским штабовима за предузимање свих оперативних и превентивних мера у циљу спречавања и ублажавања последица потенцијалних поплава у циљу безбедности грађана Републике Србије, њихове имовине и материјалних добара.

понедељак, 10. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије