Читај ми!

Од Нове године рефундирање новца за нереализована путовања

Последњег дана ове године истиче Уредба о коришћењу заменских ваучера за нереализована путовања због пандемије корона вируса. Од 1. јануара до 1. фебруара путницима који то желе, агенције ће вратити новац. Туристичке агенције почеле су да позивају путнике који нису искористили ваучере како би им исплатиле новац, потврдио је за Jутарњи програм Радио Београда 1 Александар Сеничић, директор Јуте.

Александар Сеничић је рекао да последњи подаци показују да је туристичким агенцијама остало још 6,5 милиона евра неискоришћених заменских путовања.

"Та цифра јесте велика, али и охрабрујућа. На почетку кризе било је око 70 милиона евра. Практично 90 одсто људи је, ипак, искористило своја путовања у протекле две године. Ових преосталих 10 одсто, што је остало за исплату, не би требало да буде проблем. Молимо путнике за мало толеранције, јер може бити технички неизводљиво да се сви исплате одједном. Због тога верујем да би тај рок за исплату могао да се продужи за 10-15 дана. Сигурно је да ће највећи број људи који захтева новац, добити назад своје паре", каже Сеничић.

Наводи да је могуће да неколико агенција неће моћи да исплати новац одмах, али у том случају активира се полиса осигурања, тако да ће и њихови путници добити назад своје паре. Агенције су већ почеле да зову путнике како би се договорили о исплати.

Поједине агенције и даље нуде попусте и покушавају да мотивишу путнике да ипак искористе ваучере. Савет из Јуте је да се са агенцијом нађе најбоље решење. Уколико се одлучите за рефундацију, агенцији треба доставити рачун за уплату и основне личне податке.

"Путовања у Египат и Турску, у које смо могли да идемо претходне две године, углавном су реализована. Највећи број неискоришћених заменских путовања јесте у Грчкој, део у Италији и Шпанији. У Грчкој многи власници нису две године отварали своје објекте у страху од ширења заразе. Највећи проблем и највећу штету нашим агенцијама и путницима причинило је пропадање велике грчке агенције Музанидис травел са којом смо сарађивали. Наше агенције су већ пребациле новац за аранжмане, који после нису могле да добију назад. Затварање ове агенције причинило је у Европи 80 милиона евра штете, од тога око три милиона је било наших туристичких агенција", изјавио је Сеничић.

Саговорник јутарњег програма Радио Београда 1 наводи да је све то довело до затварања неких туристичких агенција и у Србији.

Од почетка пандемије десет агенција је поднело захтев за стечај, а осам је престало да ради. Према подацима Јуте две-три агенције генеришу око милион евра дуга и питање је да ли ће успети да опстану.

Крај 2021. и ова 2022. година туристички су биле добре, процењује се на нивоу од 80 одсто пре пандемије. Опоравак туристичког сектора је почео, али агенције очекују да ће тек 2024. године почети нови туристички циклус потпуно опорављене.

Овогодишњи аранжмани

Многи већ сада гледају аранжмане за наредно летовање. Такозване first minute понуде нуде велике попусте и већ сада има много резервација.

Како каже Сеничић интересовање је веће него што су туристичке агенције очекивале.

Наводи и да су већ резервисани апартмани и хотели у Грчкој, Италији Турској, Шпанији, дестинацијама на које се путници враћају више пута.

"Мана резервисања летовања у фирст минуте понуди јесте дугачак временски период до реализације. Савет свим путницима, да ако тако уплаћују летовање, јесте да преко агенције или у осигуравајућим кућама узму полису од отказа аранжмана. Тиме штите свој новац и себе саме. Што се тиче цена, оне су за сада нешто веће него пре годину дана. У приватном смештају поскупљење је од пет до 12 одсто, када је реч о хотелима скупљи су од 12 до 20 одсто у односу на лане. То је тренутна ситуација и свакако зависи од понуде и тражње", изјавио је за Радио Београд 1 Александар Сеничић, директор Јуте.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара