Читај ми!

Преминуо Јагош Пурић, истакнути физичар и некадашњи ректор Београдског универзитета

Некадашњи ректор Београдског универзитета, проф. др Јагош Пурић преминуо је у Београду у 81. години. Један је од наших најцитиранијих научника, и оставио је неизбрисив траг - у науци и јавном животу.

Јагош Пурић је рођен у селу Коврен, 1942. године, близу Бијелог Поља у Црној Гори. После стицања основног и средњег образовања, одлази у Београд и постаје студент Природно-математичког факултета на Групи за физику где је дипломирао као један од најбољих студената.

Магистарску титулу стиче са свега 27, а докторску са 30 година. На почетку каријере ради као професор гимназије али убрзо постаје асистент на матичном факултету.

Доцент је постао у 31. години, затим ванредни професор, а потом редовни професор у 42. години. Јагош Пурић је предавао предмете Примењена спектроскопија и Физика атома. Радио је и као професор емемритус.

Оснивач је и некадашњи директор Центра за науку и технолошки развој.

Као истакнути физичар из области физике плазме оставио је иза себе стотине студената, магистраната и доктораната.

Сарађивао је са елитним светским научним центрима у Каламу, Паризу и Осаки.

Написао је неколико уџбеника и збирки задатака из физике. Његова докторска дисертација носи назив Испитивање Штарковог ширења и померања спектралних линија неутралних атома и јона у плазми".

Постао је ректор Београдског универзитета 1998. године указом Владе Србије.

После промена након 5. октобра 2000, Пурић престаје да обавља функцију ректора Београдског универзитета, а наслеђује га Марија Богдановић.

Током његовог мандата, проректори су били Предраг Ђорђевић, Маја Леви Јакшић и Никола Ристић.

Вучић: Јагош Пурић је живот посветио науци

Председник  Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици и поштоваоцима професора Јагоша Пурића.

"Са тугом сам примио вест о смрти професора Јагоша Пурића, истакнутог физичара и некадашњег ректора Београдског универзитета. Пурић је посветио живот науци, оставивши иза себе велики број радова, али и генерације сјајних стручњака који су под његовим менторством стекли највише академске титуле у земљи и инострантву. И сам је сарађивао са неким од најпрестижнијих научних центара на свету, којима је преносио огромно знање, док је светска искуства из области физике доносио у нашу земљу, чиме смо држали корак са најсавременијим токовима науке", наводи се у телеграму председника.

Током богате каријере, додаје, као патриота који је надасве волео Србију основао је и Центар за науку и технолошки развој, јер је будућност земље видео управо у научном напретку.

"Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима, колегама и поштоваоцима дела професора Јагоша Пурића. Нека почива у миру", закључује се у телеграму.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво