Читај ми!

Предузетнице маме немају иста права као запослене породиље, очекују промену закона

Док су на породиљском боловању, женама предузетницама се не уплаћују доприноси, не иде им радни стаж, а ако морају на трудничко не примају пуну накнаду за одсуство. То су само неки од проблема на које указују годинама. Још је лошији положај жена које раде на привременим и повременим пословима.

Татјана Мацура из Удружења "Маме су закон", каже за РТС да Измене закона које су ступиле на снагу у јулу 2018. године на потпуно другачији начин препознају жене које су запослене код послодавца и имају стални уговор о раду у односу на све друге које су или на флексибилним уговорима или самостално обављљају делатност, односно предузетнице.

Према њеним речима, жене предузетнице немају право да одсуствују са посла и одржавају трудноћу, а у случају да им посао остане активан надоканада коју ће примати у тренутку одржавања трудноће је 50 одсто.

Када роде дете, немају право на породиљско одсуство и одсуство ради неге детета.

"Њих закон третитра као остале надоканде и у том смислу немају право да своје одсуство пренесу на партнера, немају плаћене порезе и доприносе...", каже Мацура.

Због тога је Удружење "Маме су закон" тражило промену закона којима би маме предузетнице добиле иста права као запослене жене.  

"Удружење је у преговорима са министарком Даријом Кисић и ми смо измене закона о здравственом осигурању недавно предали у скупштинску процедуру", рекла је Мацура.

Уколико закон буде усвојен, труднице које самостално обављају делатност имаће право надоканаду од 100 одсто, као и могућност да бригу о детету пренесу на свог партнера како би оне могле да оставе свој бизнис активним, рекла је Мацура.

"То су фризерке, књиговође, зубарке, адвокатице, програмерке, жене које немају тај луксуз да годину дана изостају са посла да би неговале дете иако то желе", навела је Мацура.

Поред жена предузетница, угрожене су и жене које су пријављене на привременим и повременим пословима, јер годинама раде са привременим уговорима. 

"Предлажемо да се изједначе права оних жена које раде на уговоре о раду и оних које раде на флексибилним уговорима како би у погледу материнских права имали сви исте услове. Држава мора да учини све да  њихов посао учини сигурним и стабилним", закључила је Мацура. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво