Шта психолози подразумевају под "меденим месецом" у насилном односу

Тања Јеремић Велимировић, начелница Одељења за психолошку делатност МУП-а Србије, истиче да у фази "меденог месеца", насилник препознаје да је прешао неку меру и наступа с обећањима доброг односа. Међутим, упозорава да је то само мамац за остајање у односу и да се, нажалост, може завршити и фемицидом. Саша Митић, начелник Одељења за превенцију и сузбијање насиља у породици УКП-а апелује на жртве да пријаве насиље и да полиција изрицањем хитних мера могућем извршиоцу насиља, гарантује жртви безбедност.

Према подацима Сигурне куће у просеку сваких десет дана у Србији буде убијена једна жена у породичном или у партнерском насиљу. 

Саша Митић истиче да постоји много тешких насиља која не заборавља, а најтеже су ситуације када дете моли тату да га не бије или супруга мужа. 

"Тај плач детета је увек присутан и нама у ушима", наводи Митић. 

Подаци показују да су у 91 посто случајева насилници мушкарци. 

Тања Јеремић Велимировић објашњава да жртве насиља углавном осећају као да излаза нема, да је то, како каже, место великог очаја, изгубљености и одустајања од самог себе. 

Зато је, наглашава, психолошка подршка свакој жртви од кључног значаја. 

Шта је "медени месец" 

Наводи да је "медени месец" четврта фаза у односу починиоца насиља и жртве, а почиње од  акумулације напетости, после чега прелази у акутни напад када долази и до сексуалног и физичког насиља.

"Јако је тешко да када жртва дуго трпи насиље у том односу и да мобилише своје снаге и пријави насиље поготово када долази до те фазе 'меденог месеца', када насилник препознаје да је заправо прешао неку меру. То су и обећања и поклони и изласци и све оно што представља онај део доброг односа или односа који жртва памти пре него што је ушла у круг насиља", објашњава Јеремић Велимировићева.

Посебно указује да је страшно и узнемиравајуће то што се временом ти циклуси враћају и све мање има "меденог месеца", а све више негативних фаза.

"Медени месец се не може сматрати позитивним зато што је он практично само мамац за остајање у односу и нажалост ако то предуго траје може да се заврши и фемицидом", упозорава начелница.

"Најбитније да се угаси пожар"

Митић наглашава да је полиција, када жртва пријави насиље, одмах на терену и да шаље патролу на пријављену адресу. 

"Најбитније је да се угаси пожар, да се раздвоји жртва од могућег извршиоца или извршиоца. Кад то урадимо, ми смо завршили добар део посла. Код нас су и жртве и насилници, али нема приласка и комуникације док не утврдимо о чему се ради", наводи начелник.

Додаје да се они доводе у полицијску станицу и да имају право да изричу могућем извршиоцу насиља хитне мере – забрану приласка и комуникацију и привремено удаљење из стана.  

"Полиција има четири сата потпуног овлашћења која су први пут дата полицији. У та четири сата полицајац изриче хитне мере", нагласио је Митић. 

Истиче и да је жртва истог тренутка обавештена када су могућем починиоцу насиља изречене хитне мере.

"Довољно је да јој пусти поруку, отићи ће у затвор на 60 дана. Довољно је да јој приђе или да дође до стана отићи ће у затвор до 60 дана по прекршају", прецизира је Митић.

Апелује на све жртве да не трпе насиље и да га пријаве на бесплатне броје 0800-100-600 и 192. 

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво