Читај ми!

Смањене резерве крви, најкритичнија нулта група

У Институту за трансфузију крви Србије резерве крви су на једнодневном новоу. Тренутно је најкритичнија нулта крвна група, али је и Б група на минимуму, каже Мирјана Кнежевић из Института и позива грађане да добровољно дају крв.

Последњих дана смањене су резерве крви у Институту за трансфузију, јер је потрошња крви велика, доста операција се реализује и много је пацијената који примају крв као лек, односно као трансфузију крви.

За сада су програми задовољени, али ако нема довољно крви, постоји могућност да се спорадично одлажу одређене операције, пре свега, ортопедске и са пацијентима који су ређа крвна група.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије каже за РТС, да су резерве на једнодневном новоу и позвала све грађане, не само добровољне даваоце, да дају крв.

"Тренутно је најкритичнија нулта крвна група, како позитивна тако и негативна, али је и Б група на минимуму. АБ крвна група је једина за коју сада можемо да кажемо да је стабилна. Због тога је позив упућен свима, без обзира на крвну групу", рекла је Кнежевићева.

Истиче да би било добро да се недељно прикупи од 1.500 до 1.800 јединица крви. 

У последња три дана, каже, прикупљено је око 1.000 јединица и нада се да ће до краја недеље бити још толико, тако да се у наредну седмицу уђе са стабилнијим резервама. 

Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18 до 65 година.

Интервал између давања крви је три месеца (12 недеља) за мушкарце и четири месеца (16 недеља) за жене.  

Крв се данас може дати у Институту за трансфузију крви, али и средњим школама и на факултитима...  

Данас ће матуранти електротехничке школе "Никола Тесла" добровољно давати крв и то је једна од школа која има добар одзив, рекла је Мирјана Кнежевић.

Такође, Звездаши су, каже, поново одлучили да на стадиону "Рајко Митић" од 10 до 18 часова, угосте све навијаче и поштоваце црвено-белог тима и дају крв".

Осим ове акције, крв се данас може дати и у Лозници, Смедеревсклој Паланци и Обреновцу. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво