Читај ми!

Ружић: Радна група треба да изађе са решењима за сузбијање насиља у школама

Министар просвете Бранко Ружић рекао je да Радна група за превенцију и спречавање насиља у школама, коју је Министарство недавно формирало, 20. децембра треба да изађе у јавност са јасним предлозима промена подзаконских аката, а можда чак и законских решења усмерених на сузбијање насиља у школама.

Ружић каже да мере у нашем систему морају бити комбинација превенције и кажњавања, али кажњавања које ће превенирати нека будућа насиља.

Министар је у Нишу на регионалној конференцији посвећеној развоју ученичких задруга оценио и да Србија има добар законодавни оквир, добро устројен систем, али и да сви морају да размисле како да не дође до физичког насиља.

Ружић је нагласио да је најважније пријавити насиље чим до њега дође, и то поготово у мањим срединама.

''Људи се често устручавају, јер се води рачуна о томе чије дете је извршило насиље, а то никако не сме бити критеријум. Ако сматрају да не могу на терену пријавити насиље, могу да га пријаве министарству и ми ћемо одмах поступати'', рекао је он.

Министар је истакао да је превенција много важна и да се деца враћају са странпутице.

"Видећемо да у склопу свих мера подигнемо број педагога и психолога, што свакако може да помогне у превенирању насиља", казао је Ружић и изразио очекивање да ће Министарство финансија имати разумевање за тај изадатак, јер је то у општем друштвеном интересу.

Кометаришући протесте радника у просвети, Ружић је рекао да министарство и синдикати имају ''одличан и сталан дијалог'', и да повод за протесте ''јесте био случај насиља у Трстенику, али да је у питању и реакција на генерални пораст насиља у школама''.

''У радној групи разговарамо и о питању статуса службеног лица за наставнике, оно је на столу. Међутим, на састанку са синдикатима пре три недеље, ја нисам стекао утисак да сви они желе да до увођења дође. Тај статус поред права доноси и одређене, веома комплексне обавезе, а потенцијално и кривично-правну одговорност, тако да је до наставника да размисле да ли је увођење статуса службеног лица у њиховом интересу'', навео је Ружић.

Он је рекао да је захвалан медијима што овако важну тему ''постављају на пиједестал'', али је указао да треба да ''поведу рачуна и о позитивним примерима''.

''Не желим да се баци сенка на читав образовни систем, на оне наставнике, педагоге, психологе и директоре који врло предано раде свој посао", рекао је Ружић и додао да не треба представљати слику црно-белом.

"Има много позитивних примера у школама. Ми имамо 1.800 основних и средњих школа и 750.000 ученика", навео је Ружић.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво