Читај ми!

Никад мање беба у пиротском породилишту, градска управа предлаже да се врати војска

Према незваничним резултатима последњег пописа, број становника у Пироту у протеклој деценији смањен је за 8.000, односно за 13 одсто. У Окружној болници je ове године рођено најмање беба од када постоји породилиште. Локална самоуправа формирала је комисију која треба да преиспита мере популационе политике.

Број становника у 21. веку у Пироту смањен је за 18.000. Подаци из породилишта такође су алармантни. За 11 месеци ове године рођено је 70 беба мање, него у истом периоду прошле године.

"У пиротској болници сам од 1994. године, кад је било преко 1.000 порођаја годишње. Било је и 1.300, 1.400, да би сада спали на мање од 400 порођаја годишње", каже начелник гинекологије пиротске болнице, доктор Владан Ђуров.

Са сличним проблемима се суочавају и развијене европске земље, па демографи сматрају да тешка економска ситуација није једини разлог за смањење наталитета и одлазак младих.

"У наредном периоду ће морати сви, а посебно земље које су у транзицији, озбиљно да предузму одређене мере које стимулишу раније склапање бракова и већи број деце. Демографи се очајнички боре да понуде најбоље решење и инструменте за поспешивиње и промовисање породичних вредности и повећања броја становника", истиче наставник географије Драган Николић.

Локална самоуправа формирала је комисију, која треба да преиспита мере популационе политике. Конкретна помоћ затражена је и од челника државе. Град предлаже повратак војске и отварање факултета.

"Мислим да неколико конкретних мера може да уроди плодом када су Пирот и овај крај у питању: то је да вратимо војску у Пирот. То је са аспекта одбрамбене и економске, па и са аспекта популационе политике, сигурно добра мера", каже градоначелник Пирота Владан Васић.

Већ су донете две нове мере, а издвојено је додатних 40 милиона динара за предшколску установу, па ће следеће године бити укинуте листе чекања за вртић. Пирот је приступио покрету "3 плус", који обезбеђује повластице за породице са троје и више деце.  

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се