среда, 07.12.2022, 08:30 -> 08:37
Извор: РТС
Аутор: Славица Џиновић
Посла има, зарада изнад просека, али се конобари месецима не јављају на огласе
Пронаћи радника у угоститељству, пре свих конобара, већ дуго је изазов за власнике бројних локала у Лозници, али и широм Србије. Иако прилике за посао има, на огласе се јављају само ретки.
Потребан конобар. Тражимо радника у кафићу, услови одлични... Ово су само неки од огласа који се налазе на угоститељским објектима широм Лознице и Бање Ковиљаче, а на које се и месецима, кажу власници ресторана и кафића, не јави нико.
Плате, плус бакшиш, често су, кажу, и изнад просека, али је све мање оних који би тим послом да се баве професионално и одговорно.
"Ако иде на весеља, може да заради до 600 евра или више и плус бакшиша 500, 600 евра и што ће да иде у Немачку?! Месечно толико може да заради. Плус плата, хвала Богу, и ради, у радном је односу", каже конобар Милан Максимовић.
Осим на сталном радном месту, конобари су ангажовани хонорано и на свадбама, приватним прославама, огранизованим журкама, што представља додатни вид зараде. Ипак, судећи по потражњи, радника нема.
Власници тек отворених локала сналазе се тако што користе могућност дуалног образовања.
"Кад смо ушли у ову причу, мислила сам да је главно да опремимо објекат и да добијемо најбољу локацију, а онда се испоставило да је кључна ствар кадар и да заиста нема угоститељског кадра. И онда смо нашли једно соломонско решење - деца из Средње економске школе, угоститељског смера. Из једног одељења дошло је њих 10", рекла је Бранислава Мићић, менаџерка у угоститељском објекту у Лозници.
Послом у угоститељству, кажу, не може да се бави свако. Конобар мора да буде љубазан, одмерен, у униформи, а не у патикама и оделу за шетњу. Конобара старог кова, тврде, све је мање, а они млађи тим послом углавном се баве док не пронађу нови.
"Мислим да је проблем на нивоу саме земље, јер знам да у осталим туристичким центрима као што су Златибор и Врњачка Бања, они чак запошљавају странце. Ми генерално немамо проблем, наши радници који тренутно раде су јако дуго код нас, неки и од самог почетка. Ми се стварно трудимо да их стимулишемо", истиче Марија Николић, маркетинг менаџерка хотела у Бањи Ковиљачи.
Мањак радне снаге у угоститељству довео је тога, тврде, и да се послодавци за раднике боре тако што им нуде веће плате и боље услове рада.
У Средној економској школи кажу да годишње 15 ученика заврши образовни профил конобар, а да је ове године интересовање било и за више од једног одељења.
Коментари