Читај ми!

Потврђен вирус грипа типа Б (Victoria) у Београду

Национална референтна лабораторија за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" поред случаја грипа АХ1, регистрованог на територији Војводине, потврдила је и случај инфекције вирусом грипа типа Б (Victoria) у Београду, саопштено је из Института за јавно здравље "Батут".

Како се наводи у саопштењу, од 21. до 27. новембра у Србији је регистрован 6.901 случај оболевања од обољења сличних грипу, као и укупно 19.177 случајева оболевања од акутних респираторних инфекција.

Највећи број оболелих регистрован је у узрасној групи од 0 до 4 године, а затим од 5 до 14 година.

Највиша стопа инциденције је у Браничевском, Расинском и Јабланичком округу.

Додају и да се региструје благи пораст броја оболелих од акутне респираторне инфекције и стабилан тренд обољења сличних грипу.

На основу лабораторијске потврде од стране Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", у претходној недељи, у циркулацији су риносинцицијални вирус (РСВ) и адено вируси.

Инфекције риновирусима, респираторним синцицијалним вирусом, аденовирусима и параинфлуенца вирусима могу изазвати обољења слична грипу, са сличним симптомима, подсећају из "Батута".

У Европи проценат пацијената са симптомима обољења сличних грипу и акутних респираторних инфекција који су били позитивни на вирус грипа порастао је на 14 одсто, за један одсто више у поређењу са прошлом недељом.

Како додају, ово је трећа недеља заредом у којој се проценат позитивности одржава изнад епидемијског прага од 10 одсто.

Немачка, Казахстан, Киргистан, Малта, Португалија, Румунија, Русија, Турска и Велика Британија пријавиле су широку распрострањеност активности грипа и/или најмање средњи интензитет.

Француска, Немачка, Шпанија, Израел, Италија, Киргистан, Казахстан, Луксембург, Молдавија, Португал и Узбекистан пријавиле су сезонску активност изнад 10 одсто.

Вируси грипа типа А и Б потврђени су у оквиру свих система надзора, са доминацијом подтипа АХ3.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво