Читај ми!

Почела изградња широкопојасне комуникационе инфраструктуре у сеоским срединама

Постављањем оптичког кабла у селу Загорица код Тополе, почела је изградња широкопојасне комуникационе инфраструктуре у сеоским срединама.

Почетку извођења радова широкопојасне инфраструктуре присуствовала је председница Владе Ана Брнабић, која је истакла да је овај пројекат од велике важности јер ће омогућити свим грађанима Србије, а посебно онима који живе у најудаљенијим руралним местима, савремени приступ интернету.

Указала је навела је да у 21. веку не можемо очекивати да ће млади људи остајати у селима и локалним самоуправама, у домаћинствима која нису повезана на брзи интернет.

"Не можемо једноставно то очекивати. Оно што ми данас радимо или што почињемо да радимо у Србији је изградња дигиталних путева и ауто-путева. Нема никакве разлике да ли живите у центру Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша или живите у било ком па и у најудаљенијем делу Србије у било којем селу наше прелепе Шумадије, да имате исту инфраструктуру на располагању и исте прилике за нашу децу", рекла је Брнабићева.

Прва фаза програма, који реализује Министарство информисања и телекомуникација, обухвата изградњу око 4.700 километара оптичке трасе којом ће бити обухваћено 730 школа и 120.000 домаћинстава у 700 села у земљи.

Пројекат је вредан око 500 милиона евра. Половину средства улаже држава са партнерима из Европске уније, а остатак улажу телекомуникациони оператери.

Рок за завршетак радова је крај 2025. године, када би требало да сва домаћинства у Србији имају пиступ брзом фиксном интернету са протоком преко 100 мегабита по секунди.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво