Читај ми!

Недостају скоро све крвне групе, апел добровољним даваоцима да се одазову

Мирјана Кнежевић са Института за трансфузију крви Србије рекла је за РТС да би свакога дана било добро да се прикупи између 300 и 350 јединица крви а 400 би било идеално.

Последњих дана смањују се резерве крви у Институту за трансфузију. Зато још једном апел добровољним даваоцима крви да се одазову. 

Институт за трансфузију крви Србије има резерве за свега један дан. Недостају све крве групе.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије је рекла за РТС да су од јутрос само две особе добровољно дале крв.

Према њеним речима, неким данима за сат и по прикупи се двадесетак јединица крви.

"Због тога је важно да подсетимо све наше суграђане који испуњавају услове да дођу и да дају крв, да кревети не буду празни", каже Кнежевићева.

Свакога дана било би добро да се прикупи између 300 и 350 јединица крви - 400 би било заиста идеално.

Јуче смо прикупили око 280 јединица крви, претходних дана испод 300 јединица крви, што је добро у смислу да се људи одазивају, али не и довољно, каже Кнежевићева.

Додаје да је потрошња крви у последње време велика, доста операција се реализује и доста пацијената прима крв као лек, односно као трансфузију крви, највише је оних који болују од малигних обољења.

Свесни смо да смо на првом месту по кардиоваскуларним обољењима, по малигним обољењима - свима њима је потребна крв да би могли да наставе да живе, напомиње она.

"За сада су програми задовољени и то је добро, страхујемо да постоји могућност да се спорадично одлажу одређене операције и то се дешава, пре свега, у ортопедским операцијама и са пацијентима који су ређа крвна група. У овом моменту недостају скоро све крвне групе, највише нулта позитивна и негативна, А позитивна и негативна и Б негативна", указала је Кнежевићева.

Једино смо, како каже, мирни са АБ крвном групом и Б позитивном која је тренутно стабилнија.

Данас имамо само три акције, за викенд по две акције на терену и уколико данас и за викенд не буде мало бољи одзив, постоји могућност да од понедељка будемо у већем проблему, подвукла је Кнежевићева.

Ко даје крв последњих дана

Кнежевићева је захвалила најмађим даваоцима krvi, који су тек напунили 18 година.

"Коначно смо се након две године паузе због ковида вратили у срдње школе, радимо акције са матурнатима и на факултетима и оно што бих подвукла - они сад дају крв што је лепо - није у обиму као што је било раније, али идемо ка томе да ћемо се вратити на старо", истакла је Кнежевићева.

Подсећа да Институт данас ради до 19 часова, један аутобус је на Тргу на Убу, један код старог Меркатира а студенти Ветеринарског факултета добровољно дају крв.

"Давалац крви није занимање, сви који испуњавају услове су даваоци", закључила је Кнежевићева.

Да бисмо дали крв, морамо бити здрави, старости од 18 до 65 година, да нисмо на некој терапији, да се добро осећамо и имамо добру вољу, као и да у протеклих шест месеци није било неке хируршке интервенције или ушивања коже.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво