Читај ми!

Постпописна анкета до 11. децембра, кључно питање - да ли сте пописани у попису

Помоћник директора Републичког завода за статистику Петар Коровић рекао је за РТС да је први циљ постпописне анкете на случајном узорку у 106 општина у Србији, да се установи обухват, односно необухват пописа - колико људи је остало непописано. Други циљ је да се провери, односно установи квалитет података добијених пописом. Процењен број домаћинстава који ће бити пописан у тој анкети је око 20.000.

Републички завод за статистику најавио је да ће од данас до 11. децембра спровести постпописну анкету на случајном узорку у 106 општина у Србији.

Помоћник директора Републичког завода за статистику Петар Коровић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да се постпописна анкета у складу са методологијом о попису становништва спроводи из два циља.

Први циљ је да се установи обухват, односно необухват пописа - да се установи колико људи је остало непописано.

Други циљ је да се провери, установи квалитет података добијених пописом.

Објашњава да се постпописна анкета - контрола квалитета, ради на узорку од 250 пописних кругова и да је територија читаве земље подељена на 41.000 пописних кругова, и по тим круговима су спроводили попис.

Пописани су сви кругови јер пописни круг је територија која је јасно дефинисана како би пописивач знао шта је његов посао.

"Од 41.000 пописних кругова, случајним узорком је изабрано 250 пописних кругова и тиме је изабрано 250 пописивача, односно анкетара. Бирали смо најбоље пописиваче из пописа, имали су додатну обуку да би се направила разлика између методологије по којој се спроводи попис и методологије по којој се спроводи анкета постпописна", објаснио је Коровић.

Додаје да су ти људи у осам сати изашли на терен и свако је свој пописни круг почео да пописује.

Постпописна анкета траје 10 дана и обрадом података имаћемо информацију о томе колико је људи непописано, контролу обухвата ћемо завршити и имаћемо контролу квалитета, установићемо квалитет података добијених у претходном попису, напоменуо је Коровић.

Постпописна анкета у 106 општина

Биран је случајни узорак 250 пописних кругова од 41.000 пописних кругова.

Нисмо бирали домаћинства, бирали смо пописне кругове и заступљена је цела територија земље из сваког округа имамо одређени број домаћинстава, напоменуо је Коровић.

Процењен број домаћинстава који ће бити пописан у тој анкети је око 20.000. Када се саберу домаћинства у сваком од тих пописних кругова дођемо до цифре од око 20.000 домаћинстава које је потребно у анкети анкетирати, израчунао је Коровић.

Како изгледа анкета

Коровић каже да је упитник краћи од упитника који је био у попису. У попису се говорило о 69 питања, процењено време је било 30 минута, а испоставило се да је знатно краће.

Према његовим речима, анкетар се неће задржавати дуже од десет минута у сваком домаћинству.

Он прикуљпа основне податке, име, презиме, пол, старост, матични број, присуство а уведено је ново кључно питање - да ли сте пописани у попису.

"На основу тог одговора ћемо и упаривањем базе података из анкете и базе података из пописа установити обухват као и квалитет података који смо добили у претходних месец дана", рекао је он.

Подаци из пописа

Каже да је 18. новембрa затворена пописна база, последњи станвоник је пописан 18. новембра и тада је започела обрада.

Коровић додаје да ћемо око Светог Николе имаћемо прелиминарне резултате пописа, имаћемо број становника, домаћинстава и станова до нивоа општине, тако да ћемо у наредних 20 дана имати те податке, док ће се од марта објављивати коначни подацие сукцесивно.

Старост становништва ће бити обајвљена на пролеће као друга у низу пописних књига.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво