Читај ми!

У Србији живи скоро 800.000 особа с инвалидитетом - са каквим проблемима се суочавају

У Србији живи скоро 800.000 особа с инвалидитетом и они су међу најугроженијим категоријама становништва. Свега девет одсто њих је запослено, а бројне су препреке због којих тешко остварују своја права. Иванка Јовановић из Националне организације особа с инвалидитетом наводи за РТС да су проблеми са којима се суочавају бројни, те да је неопходно подићи износ туђе неге и помоћи.

Иванка Јовановић је гостујући у Дневнику 1 навела да је неопходно да се повећа износ туђе неге и помоћи како би се побољшао социјално економски положај свих особа са инвалидитетом.

"Пошто садашњи износ туђе неге и помоћи није довољно висок да би задовољио своју основну намену, а то је да платите услугу особе која вам пружа помоћ да можете да живите самостално, да радите, да се школујете и да на крају на тај начин превенрамо одлазак у институције што је такође јако битно и што јесте један од предуслов деинституциоализације", наводи Јовановићева.

Указује да проблеми особа са инвалидитетом посебно дошли до изражаја током пандемије ковид 19 јер како каже, свака кризе популација додатно и вишеструко погађа особе са инвалидитетом као највећу или једну од највећих маргинализованих група не само код нас већ у читавом свету.

"Ако ви имате проблем по основу инвалидности свака кризна ситуација ваш проблем у најмању могућој мери мултиплицира. Ми смо током пандемије имали бројне проблеме пре свега у области здравствене заштите, везане за одлазак на тестирање и за одлазак на болничко лечење. Посебно су били погођени дијализирани, они који користе колица, особе са респираторним проблемима, са интелектуалним потешкоћама. Имали смо проблем и у образовању и у кретању, наравно и у процесу радА и запошљавања", објашњава Јовановићева.

Указује да је Национална организација увиђајући све те проблеме урадила једно обимно истраживање, али и направила документарни филм, те направила читав низ препорука са којима ће упознати надлежне институције и министарства.

Поручује да имају право да живе у своју заједници, да се школују, образују, раде, те да не буду третирани као грађани другог реда.

"Новчана средства никада не могу бити оправдање за изостанак или не поштовање људских права или дискриминације особа са инвалидитетом", закључује Јовановићева. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво