Читај ми!

Иницијатива за инклузију - посао добило око 800 људи

Око 800 људи добило је посао кроз пројекат "Иницијатива за инклузију", за запошљавање маргинализованих и теже запошљивих категорија становништва. Од 2017. године, Влада Немачке и ГИЗ уложили су бесповратно три и по милиона евра.

Неки су перспективу видели у покретању сопственог посла. У Новом Пазару, основано је 19 предузећа - 17 и даље послује.

"Млади људи који су дошли из Немачке, који су тражили у фази два средства да отпочну свој бизнис, да га ојачају, у фази три су се појавили као послодавци да траже да преузму раднике, односно да отворе радно место за неког новог", каже Февзија Мурић из Градског већа Новог Пазара.

Генерални секретар СКГО Никола Тарбук наводи да има пројеката који су мало важнији, јер се ради са људима којима је помоћ најпотребнија и који се налазе у друштвеним условима који свакако нису подстицајни за њихов развој.

Идеја на локалу има, има и потенцијала. У ГИЗ-у као проблем виде одрживост послова.

"Имао сам прилике да видим да нажалост ефекти реализованих пројеката почињу полако да нестају и да резултата после неког времена више нема", каже Михаел Енгел, вођа на програму "Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији".

Софија Османовић из Министарства за људска и мањинска права истиче да није циљ да ово буде неко пројектно ангажовање и да траје само док траје пројекат, већ да се високообразовани Роми и Ромкиње интегришу у процес државне управе, да постану прави државни службеници и да имају посао на неодређено време.

Током протеклих пет године улагало се у сеоски туризам, социјално предузетништво, услуге, оснивана су породична предузећа...

Шансу за посао добили су и повратници из иностранства и тражиоци азила.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво