Читај ми!

Уницеф позива на прекид свих облика насиља и злостављања деце и међу децом

У Србији је повећан број пријављених случајева врњачког насиља и насиља ученика над наставницима. Ово указује на спремност жртава, сведока и породица да пријаве овај облик насиља, као и на њихово очекивање да добију адекватну подршку надлежних институција, што је добар корак ка решавању проблема, наводи се у саопштењу Уницефа.

Уницеф осуђује свако насиље и позива на прекид свих облика насиља и злостављања. Млада популација деце и адолесцената је велики ресурс за земљу, сада и у будућности. Њихове потребе, тежње, благостање и заштита морају бити приоритет у свим околностима.

"Рањивост на насиље се развија у сложеним социо-економским и културним контекстима који укључују браћу и сестре, вршњаке, родитеље, старатеље, ширу заједницу, професионалце и власти. Од 2005. године Република Србија ради на успостављању међусекторске мреже за заштиту деце од злостављања, занемаривања, експлоатације и насиља. Ово укључује развој правног оквира, политика и закона који регулишу превенцију и заштиту деце од свих облика злостављања и насиља у кући, школи, институцијама и заједници. Већ је много урађено на успостављању различитих механизама, посебно у школама", наводи се Уницеф.

Међутим, као што су недавни догађаји показали, постоје изазови у имплементацији и одговорности које је неопходно хитно решити. То се може постићи успостављањем ефикаснијих механизама за превенцију и реаговање између и унутар различитих система да би превенција довела до видљивих резултата, а инциденти се адекватно и благовремено решавали, чиме би се смањила стопа насиља на свим нивоима.

"Вршњачко насиље треба схватити као појаву у ширем контексту заједнице и породице, јер деца долазе у школу носећи са собом своја искуства, вредности и вештине за решавања сукоба. Као и код свих других облика насиља, вршњачко насиље је резултат образаца понашања који се уче или подржавају у другим срединама, првенствено у породици, али и у заједници у целини. Деца су често сведоци или жртве насиља у породици. Наиме, од укупног броја жртава насиља у породици у 2021. години, чак 8.146 су била деца. Такође, 45 одсто деце је и даље насилно дисциплиновано код куће", истиче се.

Уницеф промовише ненасилно дисциплиновање деце кроз подизање свести о његовим штетним ефектима и доступности алтернатива за ненасилно дисциплиновање, изградњу капацитета професионалаца у свим секторима и залагање за законску забрану телесног кажњавања.

Јасно је да родитељи играју кључну улогу у животу и развоју раног живота свог детета и, сходно томе, друштва у целини. Међутим, многи родитељи се боре са супротстављеним приоритетима родитељства, зарађивањем за живот своје породице и другим свакодневним изазовима са којима се суочавају. Стога је старање о онима који се старају о деци у средишту подршке Уницефа Програму родитељства Републике Србије.

Ако деца добију негу и подршку коју заслужују и која им је потребна у раним годинама, то ће имати позитиван утицај и на њихово ментално здравље и добробит у адолесценцији и раном одраслом добу. Насиље може имати значајне тренутне и дугорочне међугенерацијске ефекте на ментално здравље својих жртава. Превенција менталног здравља подразумева, између осталог, подршку појединцима, породицама и заједницама кроз низ активности. Индивидуална подршка укључује боље управљање емоцијама, изградњу вештина кроз активности сарадње са другима, укључујући физичке активности, уметност и осећај повезаности са школским животом.

"Република Србија је донела Стратегију за превенцију и заштиту деце од насиља за период 2020-2023. године и на њој треба да се заснива одговор на насиље над децом. Уницеф похваљује оснивање Радне групе за превенцију насиља у образовном систему и позива надлежне да хитно формирају и Радну групу за усмеравање и праћење имплементације Стратегије како би се системски бавило проблемом насиља над децом. Штавише, превенција насиља мора да иде руку под руку са спровођењем Програма заштите менталног здравља у Републици Србији", додаје се у саопштењу Уницефа.

Уницеф остаје посвећен наставку рада са Владом, министарствима и другим партнерима у циљу стварања подржавајућег окружења без насиља и злостављања - за свако дете у Србији.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво