Читај ми!

Остаци 450 несталих особа у мртвачници у Приштини

На Косову и Метохији трага се за још 1.617 особа албанске, српске и других националности, несталих пре, током и након ратних сукоба. Помака да се њихова судбина расветли у последње време нема. Члан владине Комисије за расветљавање судбине несталих Сузана Матејић истакла је да је приоритет испитивање мртвачнице у Приштини, где се налази око 450 посмртних остатака.

У Грачаници је одржан скуп на тему "Застој у решавању питања киднапованих и несталих".

"Све је то остало у плановима на које смо се ми обавезали да ћемо заједно извршавати, али у овом тренутку не можемо рећи да смо у последњих пола године урадили нешто више у процесу трагања за несталима. Ако узмемо у обзир шта се све дешава око нас, ипак сваки појединачни случај значи много, и сваки искорак у том смислу доноси наду да наставимо даље", навела је члан Комисије за расветљавање судбине несталих Владе Србије и специјалиста судске медицине Сузана Матејић.

Матејићева је на скупу рекла и да нису задовољни резултатима.

"Оно што желим да знате је да је Република Србија посвећена овом проблему, кроз Комисију за нестала лица ово представља хуманитарни проблем. Оно што је чињеница је да не можемо градити ново друштво, будућност, не можемо оставити у наслеђе нашим покољенима добро, ако нисмо раскрстили са прошлошћу", навела је Матејићева и додала да је процес несталих у заједничким рукама свих нас, "албанске заједнице, Међународног Црвеног крста, Међународне комисије за нестала лица, Еулекса".

Истакла је да је приоритет испитивање мртвачнице у Приштини, где се налазе око 450 посмртних остатака.

"Мртвачница у Приштини је нешто што мора бити истражено, јер не знамо чији се остаци тамо налазе. Наше колеге су почеле тај посао, оно на чему смо инсистирали је да имамо информације. Од тих посмртних остатака, од прилике око 450 посмртних остатака, ми имамо податке да 80 припада Србима и неалбанцима. Ускоро ћемо бити обавештени о њихвом раду, и да ће нам презентовати податаке, и доћи до кључних одговора ко се налази у мртвачници у Приштини", подсетила је Матејићева.

Дискриминација српских породица чији су чланови киднаповани или нестали

Координатор Удружења породица киднапованих и несталих особа у Грачаници Силвана Маринковић указала је на дискриминацију српских породица чији су чланови киднаповани или нестали, тврдећи да живе у "великом мраку".

"Ми породице киднапованих и несталих који живимо на овим просторима смо дискриминисани са свих страна, јер немамо право на слободу кретања, говор. У великом смо мраку, тако рећи тунелу, да ли постоји светло на крају телу, да ли ће се пронаћи решење, не знамо, остаје да видимо", рекла је Маринковићева.

Позиву на данашњи скуп у Грачаници нису се одазвали албански чланови заједничког Ресурсног центра за расветљавање судбине несталих на КиМ.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи