Читај ми!

У мртвачницама широм региона више од 4.000 тела, најважнија њихова идентификација

Комисије за нестале Владе Србије и Црне Горе и Института за нестале БиХ договориле су се у Београду да у циљу постизања нових резултата акценат ставе на индентификацију више од 4.000 тела и делова тела смештених у мртвачницама широм региона где се још трага за 9.863 људи.

Председник Комисије за нестале Вељко Одаловић, председавајући колегија директора Института за нестале БиХ Мујо Хаџиомеровић и председник Комисије за нестале Црне Горе Драган Ђукановић након сатанка рекли су новинарима да су задовољни међусобном сарадњом али да изостају активност надлежних из Хрватске и Приштине који не покрећу ни састанке скоро три године односно годину и по.

Одаловић је изразио жаљење што је питање несталих на КиМ заробљено и што се ништа не ради иако је дијалог требало да му да нову динамику.

"У Бриселу је заробљено и питање несталих ... Курти га је ставио у фиоку, немамо активности на терену а имамо десетине локација о којима смо сазнали од међународних и наших извора, породица, грађана .. То је озбиљан проблем", рекао је Одаловић.

У мртвацницама широм бивше Југославије је више од 4.000 тела или делова тела, али сва тела нису из сукоба, рекао је он.

"Желимо да направимо ревизију тела у мртвачницама, у Хрватској их има више од 900, у БиХ 3.000 у Пришстини више 350 у Србији 210 којима није утврђен идентитет", рекао је Одаловић који је као важно оценио потребу да се задржи континуитет састанака.

"У Црној Гори их нема, код нас је део тела допливао Савом и Дуноваом и на Лешћу има још 22 посмртна остатка без идентитета", рекао је Одаловић.

Додао је да се у том циљу ради на унапређењу модалитета као би породице добијале податке.

Ђукановић је рекао да очекује да наредне године акценат буде на н.н лицима из мртвачница и да се нада да ће поступак бити успешан као и објава регионалне базе податак за све нестале у региону која је, како је подсетио, презентована у Хагу прошлог месеца.

Радимо на протоколу о сарадњи са Србијом, са БИХ је завршен, рекао је Ђукановић.

"Мајке плачу и у Србији и БиХ и у Црној Гори" 

Хаџиомеровић је навео да их све вежу мајке које плачу и у Србији и БиХ и Црној Гори.

"Не смемо се уљуљкати, мајке плачу и у Србији и БиХ и Црној Гори и то нам је мотив више, наши резултати јединствени су у свету. Пронашли смо 75 одсто несталих а то су велике цифре 40.000 несталих, пред нама још много посла", рекао је он и додао да ће ово бити највероватније пример другим суседима да приватве постигнуто.

Одаловић је додао да проблем прави и погрешна идентификација обављена класничним методама.

Хаџиомеровић је додао да у БиХ добру сарадњу прижељкују и са осталим суседима. Каже да додатно охрабрује споразум који ће омогућити улазак у архиве министарства одбране али и да би процесу допринела набавка најмодернијих скенера какви постоје у Канади који су им помогли да пронађу све Индијанце.

Представник БиХ казао је да је откривено да у Хрватској постоји локација која је археолошки локалитет стар хиљаду година и да га треба истражити.

Одаловић је навео да то што нема састанака са Хрватском страном представља посебно питање.

"Застој у сарадњи са Хрватском је неразуман, Хрватска има три захтева према нама које смо припремили, да одемо на три локације позивамо их да дођу да претражимо то што их интересује, а ни ту немамо договор", рекао је Одаловић.

Састанку су присуствовали и представници Међународног комитета Црвеног крста и Међународне комисије за нестале.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се