Читај ми!

Просветари објавили проглас "Стоп насиљу у школама"

Унија синдиката просветних радника Србије објавила је проглас "Стоп насиљу у школама – проглас за достојанство професије и будућност Србије".

Како Унија синдиката просветних радника Србије у прогласу наводи, "образовање у Србији је у катастрофалном стању", као и да су данашњи проблеми последица реформи образовања преузетих и преписаних из других образовних система.

У реформи образовања, како истичу, важну улогу има и начин финансирања који утиче на квалитет образовног система.

"Потенцирање дечјих права уз обесправљивање наставника и васпитача, један је од кључних аспеката реформе школства која за крајњи циљ има укидање васпитања у духу традиционалних и моралних вредности и националног образовања", наглашава се у прогласу.

Поред тога, додају да "лош образовни систам ствара проблеме, а онда осмишљава и развија разне механизме којима се бори против њих". "Ти механизми су неефикасни, а проблеми које школа треба да отклони и даље постоје", истиче се у прогласу.

"Наставници се приморавају да држе часове из више предмета за које нису стручни, ученици добијају лажну слободу и самоуправу, васпитни инструменти одузимају се из руку наставника, а наставници се претварају у помоћно особље", напомиње се у прогласу.

Поручују да је стање у нашим школама одраз стања у нашем друштву.

"Овде влада недостатак финансирања и недостатак мотивације. Држава не улаже у образовање, обесмишљава просветну струку и деградира положај просветних радника у друштву. Ученици нису мотивисани да нешто науче, наставници нису мотивисани да пренесу знање", закључује се у прогласу.

Из Уније синдиката просветних радника Србије најавили су и протесте за 1. децембар и објавили списак 47 градова у којима ће они бити одржани.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи