Читај ми!

Крстоношићи из Кикинде гаје кикирики, какав је принос на нашим просторима

Када су схватили да не могу бити конкурентни у ратарској производњи, чланови породице Крстоношић из Кикинде одлучили су да гаје биљне врсте које се могу прерадити у кућним условима и скупље продати. На њиховим њивама се тако нашао и кикирики, од кога праве уље.

За производњу кикирикија Владимир Крстоношић из Кикинде се заинтересовао када је сазнао да се ова биљка успешно гаји у јужној Русији. Род је издашан, од једне семенке настане до петнаест махуна. Технологија гајења је слична неким биљкама које су овде добро познате.

"Свако ко је гајио соју и кромпир, тај може да гаји кикирики, не требају му никаква нова знања. Значи у раним фзама је соја у каснијим фазама је кромпир. Може да се шпарта, а чим крене бујно цветање треба га загртати, често и дубоко као кромпир", рекао је пољопривредни произвођач из Кикинде Крстоношић.

На 13 јутара обрадивих површина производња у овом газдинству је подређена културама од којих се може добити уље или брашно.

"Узгајамо лан, уљани лан. Имамо ланено уље. Наравно сунцокрет свако има, цедимо и сунцокретово уље. Имамо уљану тикву. Нажалост још увек радимо ручно. Али такође планирамо да то не буде тако него да се и ту механизујемо. Да би се више имало времена, да би могли на већим површинама да радимо," каже Владимир Крстоношић.

Идеја породице Крстоношић је да производе здраву храну по принципима органске производње и да подједнако развијају ратарство, повртарство и сточарство. Производено пласирају са кућног прага.

"То су корени, земља је нешто што је природно и бављење уопште поврћем или сточарством или било чиме другим то је нешто што је природно и нормално од вајкада што се људи баве. И то је нешто што је лепо," каже Мартина Крстонишић.

Просечна површина пољопривредног поседа у Србији је око шест хектара, а ту површину земље поседује близу две трећине пољопривредника. Ратари на оваквим поседима не могу да зараде. Стручњаци зато препоручују да се гаје исплативе културе попут поврћа, лековитог биља или јагодичастог воћа.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво