Читај ми!

Предузетнице раме уз раме са мушким колегама, ипак свака трећа каже да нису равноправни

У Србији је трећина предузетничких фирми у власништву жена, а 87 одсто њих је задовољно што је ушло у бизнис. Ипак, свака трећа предузетница сматра да услови пословања нису једнаки за мушкарце и жене.

Данас већ није реткост да фирме у власништву жена постоје на тржишту више деценија, а да су по обиму пословања и оствареним резултатима раме уз раме са колегама.

"Није лако, поготову жена која се бави производњом. Извозимо за Катар, извозимо за Немачку, извозимо за Босну и планирамо да проширимо наша тржишта", каже Светлана Чавић из фирме "МТВ Кидс" из Новог Сад.

Пада се, устаје. али се не одустаје, кажу наше саговорнице. И по томе се не разликују мушке и женске фирме.

"Наш циљ је да у будућности не говоримо више о женском и мушком предузетништву, већ само о предузетништву. Такође, оно на чему ћемо радити је свакако да изједначимо права предузетница и осталих жена када је породиљско одсуство у питању", рекла је директорка Сектора предузетништва ПКС Бранислава Симанић.

Кроз програм социјалног предузетништва, Ерсте банка кредитно је подржала 420 клијената са четири и по милиона евра.

"Могу вам рећи да је практично индентичан проценат жена и мушкараца који конкуришу за те кредитне линије", каже директорка Дирекције комуникација у "Ерсте банка" Јасна Узелац Брауновић.

Генерални секретар Удружења банка Србије Владимир Васић указује на то да ЕИБ и ЕБРД имају линије које су посебно намењене предузетницима.

"И управо и банкарски сектор користи те кредитне линије како би помогао женском предузетништву", каже Васић.

Поред финансија, пред предузеницама су и други изазови.

"Предузетништво није само да имам финансије, да имам идеју. Оно што се најчешће јавља као изазов је да та идеја мора да се спроведе у реалност. Оно што је генерално проблем је бизнис план, истраживање, планирање, јер од идеје тешко може да дође до реализације ако немамо јасно дефинисане кораке", напомиње Душанка Ковачевић, потпредседница Секције за женско предузетништво ПКС.

Министарство привреде, кроз програм "Жене су закон", најављује у следећој години још значајнију подршку женском предузетништву.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи