Читај ми!

Срби на КиМ: Лоша политичка, безбедносна и економска ситуација

Срби на Косову и Метохији прилично су незадовољни тренутном политичком, економском и безбедносном ситуацијом, показује најновије годишње истраживање "Анализа трендова, ставови српске заједнице на Косову", Невладине организације "Актив" из Косовске Митровице, које је представљено данас у Приштини.

У четири општине на северу Косова и Метохије, међу испитанима, 75 одсто Срба сматра политичку ситуацију "лошом" и "веома лошом", док су таквог става 63 одсто Срба у шест општина у којима су већина, јужно од реке Ибар.

Њихови ставови ма колико се разликовали на северу и југу, резултати истраживања свеукупно ове године не одступају много у односу на прошлу годину, што указује да се за годину дана политичка ситуација на КиМ није значајно променила.

Срби на северу и југу нису показали разлике о перцепцији економске ситуације. У обе средине економску ситуацију су оценили "веома лошом". Пад задовољства економском ситуацијом приметан је у односу на прошлу годину. Тада је 53 одсто тврдило да је ситуација лоша, док је у овој години тај проценат 70.

Безбедност, као једна од посебно болних тачака живота Срба на КиМ, показује значајну варијабилност у зависности од места становања.

Готово 85 одсто испитаних који живе на северу безбедносну ситуацију на КиМ оцењују лошом, наспрам 55 одсто испитаника који живе јужно од Ибра.

У односу на прошлу годину, истраживањем је примећено да је ове године негативна оцена безбедности код испитаника јужно од Ибра пала за неких 12 одсто, док је перцепција код испитаника са севера остала на сличном нивоу.

На питање - да ли се ствари на КиМ одвијају у добром смеру, тек сваки 14 испитаник ове анкете одговорио је да је оптимиста. Негативан одговор дало је 92,7 одсто испитаних, у односу на 88,7 прошле и 85,6 одсто претпрошле године.

Међу Србима 55,2 одсто испитаних сматра да ће њихов живот у наредне три године бити још лошији. Овим податком, оцењују истраживачи, "добија се јаснија слика безнадежности, страха и песимизма који доминирају међу перцепцијама грађана северно и јужно од Ибра".

За преостале Србе на КиМ највећи проблеми су миграције и одлазак младих, криминал и корупција, безбедност, економска ситуација и незапосленост, те политичка нестабилност.

Истраживање је рађено од јуна до августа ове године на основу 540 испитаних. Резултати истраживања биће представљени и у Београду. Подржала га је организација Национални допринос демократије "НЕД".

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво